Umjesto konkretnih mjera Novalić smislio da ljudima preko Crvenog križa dijeli pakete pomoći, umirovljenicima po 100 KM

PRO Oglas

Nakon niza kritika premijer Federacije BiH Fadil Novalić smislio je kako pomoći građanima u teškim vremenima.

Dok cijene osnovnih životnih namirnica i goriva svaki dan skaču, Novalić i njegova Vlada nisu uspjeli smisliti niti jedan smislen potez kojim bi smanjili negativne efekte po građane.

Ali, zato su danas sklepali ‘program’ pomoći koji se uglavnom sastoji od paketa hrane i jednokratnih mizernih novčanih naknada.

Kako je priopćeno iz Vlade FBiH na današnjem radnom sastanku federalni premijer Novalić i njegovi zamjenici, federalni ministri financija Jelka Milićević, rada i socijalne politike Vesko Drljača, te pomoćnik federalnog ministra za braniteljska pitanja Mirza Terzo, finalizirali su izradu ‘Vladine uredbe o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom’.

Kako se navodi, Uredba sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom indeksa potrošačkih cijena. Uredbu bi Vlada trebala razmatrati u četvrtak.

Evo šta su naveli da će u njoj biti.

“Ona prvenstveno definira novčanu podršku umirovljenicima, pripadnicima braniteljske populacija, primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima. Predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom će biti zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plaće u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima”, navodi se u priopćenju Vlade.

Novalić smatra da je to adekvatan odgovor na krizu.

“Naravno da građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove. Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera na ublažavanju posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom. Na ovome nećemo stati. I sa ostalim resorima poput energetike i rudarstva, te obrazovanja, već iznalazimo i druge načine pomoći našim građanima”, izjavio je Novalić.

Kako se navodi, danas je premijer Novalić potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju akciza za naftne derivate, za koju se zna da nema volje da se usvoji.

Raport.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO