Umro je Nikica Valentić, nekadašnji predsjednik vlade Republike Hrvatske

PRO Oglas

Umro je Nikica Valentić, nekadašnji predsjednik vlade Republike Hrvatske u prvoj polovici 90-ih godina te saborski zastupnik u dva mandata. Preminuo je u 73. godini života.

Nikica Valentić rođen je 1950. u Bilaju kod Gospića. Godine 1974. je diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1978. do 1983. bio je direktor stambenih zadruga Stanograd i Stanoinvest koje su godišnje gradile po tisuću stanova.

Afera Zelenjak

Bio je dio afere Zelenjak početkom osamdesetih kada se tvrdilo da je njegovo poduzeće društvenim novcem gradilo kuće na Zelenjaku za Franju Gregurića i druge njegove suradnike.

Godine 1983. prešao je u odvjetnike i bavio se investicijskim ugovorima, trgovačkim pravom, porezima i ugovorima s nekretninama. Godine 1990. pristupa Hrvatskoj demokratskoj zajednici i postaje generalni direktor hrvatske naftne kompanije Ine.

Premijerski mandat

Premijer je bio od 3. rujna 1993. do 7. studenoga 1995. godine. Početkom travnja 1993. popustio je nagovaranju predsjednika Franje Tuđmana i preuzeo premijersku funkciju. Prihvaćajući tu dužnost, Tuđmanu je obećao da će biti do kraja rata, računao je da će to biti najviše godinu dana. Ostao je dvije i pol godine, od 3. travnja 1993. do 7. studenog 1995.

U njegovom mandatu kao službena valuta uvedena je kuna i zaustavljena je inflacija. Također tijekom mandata Nikice Valentića, u kolovozu 1995., hrvatska vojska i policija izvele su operaciju Oluja koja je u konačnici dovela do kraja rata u Hrvatskoj.

Kao član HDZ-a bio je saborski zastupnik u dva mandata (1992.-93. i 1995.-2000.). Bio je i potpredsjednik HDZ-a.

Građevinski biznis

Od 2000. više se aktivno ne bavi politikom. U medijima se oglašavao rijetko. Godine 2007. je bio svjedok obrane hrvatskih generala u Haagu. Izjavio je kako su “optužnice poput šapirografiranih špranci u koje se samo umetne ime” te ustvrdio da nije postojao zločinački pothvat.

Godine 2002. je krenuo s građevinskim pothvatima teškima oko 200 milijuna eura.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO