Unatoč svim izazovima radovi na gradnji nove osnovne škole u Posušju ne posustaju

PRO Oglas

Jedan od od najprioritetnijih projekata u općini Posušje gradnja je objekta buduće Osnovne škole fra Petra Bakule. Po vanjskim vizurama objekta već se odavno mogao steći dojam da su radovi pri kraju, no tek ulaskom u unutrašnji prostor stječe se prava slika o tome koliko je posla bilo potrebno napraviti, i koliko će još trebati, da bi prvi učenici mogli boraviti u njemu.

Stoga smo iskoristili priliku tijekom obilaska radova načelnika Ante Begića i njegovih suradnika, te ravnatelja OŠ Ivana Mažuranića Zvonimira Širića, foto aparatom zabilježiti kako oni napreduju.

Odradio se veliki dio posla. Nakon grubih radova koji su se odvijali duži vremenski period, u protekloj godini izvedena je završna žbuka u svim učionicama, hodnicima i administrativnim prostorijama. Uz to razvedene su elektro i IT instalacije, kao i one vezane za sustav grijanja, vode i odvodnje. Trenutno se radi na uređenju sanitarnih čvorova. Mislilo se na svaki detalj i standarde koje treba imati jedan moderni školski objekat. Svaka prostrana učionica će biti opremljena adekvatnom infrastrukturom za povezivanje informatičke opreme, poput računala i pametnih ploča, s mogućnošću nadogradnje.

Što je još nužno napraviti da bi objekat bio u funkciji govori načelnik Begić:

„Radimo usporedno na dva kolosjeka. Koliko god su nužni radovi na interijeru, toliko se i okoliš mora biti primjereno uređen. Pri tom ne mislim na estetiku već na funkcionalnost. Primjerice, slivne vode sa viših gradskih područja završavale su upravo na ovom području, što je predstavljalo i potencijalnu zdravstvenu opasnost za buduće učenike. Stoga smo ovih dana započeli s trajnom sanacijom školskog platoa, a benefite od toga će imati i okolno naselje. Također, u tijeku je uređenje 110 metara okolnih staza i sadnja zelenila. Uz to preostaje i postavljanje rasvjetnih tijela oko cijelog objekta nove škole. Novo prometno rješenje koje se izrađuje u neposrednoj blizini, a riječ je o kružnom toku, doprinjet će dodatnoj sigurnosti. Još dosta posla je ispred nas, i uvjeren sam da ćemo unatoč svim izazovima koji su stavljeni pred sve nas u posljednjih godinu dana, uz razumijevanje naših partnera na projektu, nastaviti gradnju jednakom dinamikom.“

Detaljniji plan nastavka unutarnjih radova pojasnio je ravnatelj Širić:

„U objektu je primarni cilj ugradnja i instalacija rasvjete, radijatora te na kraju opremanje učionica svim potrebnim namještajem i opremom za koji smo napravili elaborat. Treba paralelno raditi na završetku kotlovnice za koju su pripremni radovi već odrađeni. Nastava te nastavni proces se također ne može odvijati bez vanjskih igrališta za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, koja moraju biti ograđena kao i kompletni parter škole zbog sigurnosti naših učenika.“

Širić je ocijenio kako je suradnja Škole i Općine na iznimnom nivou, te da će sigurno dovesti do skorog završetka svih radova na zadovoljstvo svih nas a najviše naših učenika koji su naša budućnost, a ulaganje u školstvo je ulaganje u bolje sutra.

Po završetku radova u 28 učionica nove Osnovne škole fra Petar Bakula, prema planu, bit će smješteni učenici od prvog do petog razreda. Također će se stvoriti preduvijeti za organizaciju nastave u jednoj smjeni što će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa.

Općina Posušje

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO