URB HVO-a ŽZH: Parlament FBiH i Skupština ŽZH moraju znati kako je dosta kockanja sa razvojačenim braniteljima

PRO Oglas

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Fahrudin Čolaković i Mirnes Bašić iz SDA pokrenuli su inicijativu za uvođenje braniteljskog dodatka za pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policije koji su umirovljeni iz radnog odnosa i zaposlene branitelje koji nikada ništa nisu dobili od države.

Ovu inicijativu svakako treba pozdraviti, no imajući u vidu kako je URB HVO-a ŽZH prije pola godine uputila u parlamentarnu proceduru svoj Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, koji u jednom dijelu korespondira s ovom inicijativom u svezi braniteljskog dodatka dužni smo dati neka pojašnjenja u svezi istoga.

Aktualni Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH iz 2018.godine je u svoje odredbe ugradio termin tzv “egzistencijalne novčane naknade“ koja je socijalna kategorija, milostinja, nakarada i uvreda za istinske razvojačene branitelje u FBiH“ iz borbenog sektora bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Ona je sušta suprotnost opravdanim nastojanjima URB HVO-a ŽZH i UZB Ljubuški koji su tražili uvođenje instituta braniteljskog dodatka koji je trajna i nasljediva kategorija iz Rezolucije branitelja za razliku od tzv. “egzistencijalne novčane naknade.“

Na veliku žalost istinskih razvojačenih branitelja u FBiH tu tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ u taj zakon su uveli predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH uz pomoć izdajnika u braniteljskim redovima od kojih u prvom redu treba izdvojiti predstavnike tzv “kampa heroja ili boraca“ iz Sarajeva, te predstavnike tzv “reprezentativnih, temeljnih ili krovnih“ udruga iz rata iz obje vojne komponente, koji će kao takvi zauvijek biti obilježeni kao izdajnici istinskih razvojačenih branitelja.

Nakon uvođenja u zakon te naknade iz iste su ispali mnogi razvojačeni branitelji iz borbenog sektora po više osnova a oni su:

-po godinama života,
-po visini mjesečnih primanja,
-po prijavi na Zavodu za zapošljavanje,
-po prijavi prebivališta u BiH,
-po dužini vremena provedenom u oružanim snagama u FBiH,

URB HVO-a ŽZH je odmah po usvajanju tog Zakona reagirala i izrazila svoje negodovanje s tim Zakonom, i tražila je u više navrata izmjenu tog diskriminirajućeg Zakona, ali joj nije udovoljeno, a nije joj udovoljeno jer zahtjevi URB HVO-a ŽZH neminovno otvaraju Pandorinu kutiju nakon čega će na stotine tisuća tzv “branitelja“ ispasti iz prava od njih tzv“585 000.“.

Pored toga što joj nije udovoljeno predstavnici te udruge su doživjeli neviđenu medijsku blokadu u sredstvima javnog priopćavanja u kojima su mogli iznijeti svoje negodovanje i iznijeti svoje prijedloge izmjena tog zakona.

Sada se događa situacija da dvojica zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH pokreću to pitanje uvođenja braniteljskog dodatka za koji URB HVO-a ŽZH ima odavno pripremljene izmjene ali zahvaljujući medijskoj blokadi te izmjene nisu u stanju prezentirati cjelokupnoj javnosti.

Iz inicijative dvojice zastupnika je vidljivo kako su oni tek zagrebali površinu mutne bare koje je prekrila istinska braniteljska nastojanja za konačnim rješavanjem statusa svih istinskih branitelja u FBiH, gdje oni traže uvođenje braniteljskog dodatka za branitelje koji su otišli u mirovinu iz radnog odnosa odnosno one koji su zaposleni, što je tek kap u moru nastojanja URB HVO-a ŽZH koja opravdano drži kako ključ rješenja svih branitelja leži u izradi Zakona o jedinstvenom registru branitelja uz Javnu objavu korisnika prava iz BIZ(braniteljsko-invalidske zaštite),dok je braniteljski dodatak tek drugo pitanje koje je lako rješivo nakon rješavanja ovog prvog.

Kako se god ponašaju predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH isto se ponašaju i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u ŽZH kojima je URB HVO-a ŽZH također podnijela prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽZH, koji je brat blizanac nakaradnog i diskriminirajućeg Zakona o pravima razvojačenih branitelja u FBiH.

Imajući sve naprijed iznijeto u vidu URB HVO-a ŽZH će čekati još jedno kraće vrijeme kako bi se na dnevni red oba doma Parlamenta FBiH uvrstili njihovi prijedlozi izmjena federalnog zakona o pravima branitelja i članova i njihovih obitelji, te Skupštine ŽZH za izmjenu Zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽZH.

Nakon toga URB HVO-a ŽZH će poduzeti znatno radikalnije i ozbiljnije mjere o kojima će javnost biti pravodobno obaviještena, a nije isključena mogućnost niti podnošenja kaznenih prijava i tužbi protiv odgovornih osoba zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i ŽZH.

URB HVO-a ŽZH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO