“USKORO I ČIPIRANJE” Građani BiH od danas mogu aktivirati digitalni identitet, digitalni novčanik do kraja godine

PRO Oglas

Predstavnici Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) najavili su na konferenciji za medije u Sarajevu da će od danas bh. garađnima biti omogućeno aktiviranje digitalnog identiteta putem web stranice Agencije.

Direktor Agencije Almir Badnjević izjavio je da je time građanima pružen elektronski pristup raznim uslugama, kao što su uvid u osobne evidencije, provjera statusa prekršaja, provjera statusa dokumenta, digitalnog potpisa, ali i servisima institucija na svim nivoima kada ih omoguće.

Dodao je da će udaljeno digitalno potpisivanje biti dostupno kroz web uslugu digitalnog identiteta, a osim toga IDDEEA radi i na implementaciji digitalnog novčanika u skladu s posljednjim europskim regulativama koji bi trebao biti predstavljen do kraja godine.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto istaknuo je da prvi put imamo zamah u procesu digitalizacije koji će omogućiti pojednostavljenje administrativnih procedura i smanjenje broja potrebnih dokumenata.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza izrazio je nadu da je ovim započeti stvarni proces digitalizacije uprave i pravosuđa u BiH, za što će biti potrebno izmijeniti zakone o upravnom i parničnom postupku.

Fena

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk