Uveden policijski sat u cijeloj Federaciji BiH gdje korona “napada” iza 21 sat, a samu u ŽZH pola sata ranije!

PRO Oglas

Vlada FBiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 22. ožujka 2021., te naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 24. ožujka 2021.

Među naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva je i ograničavanje kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH od 21 sat do 5 sati. Od toga su izuzeti svi uposlenici uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVlD-19 na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a sva ta okupljanja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva).

Vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da prije isteka datog roka sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

U skladu sa zaključkom od 8. siječnja 2021., Federalna vlada će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama Vlade FBiH donesenim radi zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Na ovaj način ponavljaju se stare odluke o kojima je puno diskusije bilo prošle godine. Mnogima nije jasno kako će uvođenje policijskog sata samo u noćnim satima spriječiti širenje koronavirusa. Pogotovo ako se istovremeno uvodi mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata. Nije jasno gdje bi građani osim bliskim kontaktima tijekom šetnje ulicama u tim noćnim satima mogli širiti koronu.

Posjetimo kako je Stožer civilne zaštite ŽZH prošli tjedan usvojio Zapovijed o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati, čija primjena je započela, 18. ožujka, i na snazi ostaje do 31. ožujka. Zabranjena su okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim natjecanjima. Podsjećamo, nošenje maski u zatvorenim prostorima je obavezno.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO