Uvijek ih izbacujemo iz jela i pića, a zapravo su pravo blago za naše tijelo

PRO Oglas

I vrapci na granama znaju koliko je zdrav i važan limun. Koristan je za zdravlje ponajviše jer obiluje vitaminom C, zbog čega ga stavljamo u čaj te liječnici preporučuju konzumaciju ovog žutog blaga. No, jeste li znali da su sjemenke limuna nevjerojatan izvor korisnih sastojaka.

Ipak, prije nego što ih konzumirate bitno je da ih prvo sameljete, a potom pomiješate s vodom i prokuhate. Svojevrsna pašta od koštica limuna može se koristiti i kao dodatak mnogim jelima, ali valja imati na umu da nije dobro unijeti više od 3 do 5 sjemenki odjednom.

Ako ih ne sameljete prije jela, one vam neće naškoditi, ali ih vjerojatno nećete probaviti. Evo i zašto su iznimno zdrave.

Štite od oksidativnog stresa

Baš kao i u limunu, u sjemenkama nalazimo puno vitamina C koji je jedan od najvažnijih antioksidansa. Sjajan su izvor limonoida i flavonoida. Konzumiranjem sjemenke možete osigurati važne antioksidanse koji će neutralizirati negativan utjecaj slobodnih radikala. Tako ćete smanjiti rizik od oksidativnog stresa, a posljedično i od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka i ostalih.

Analgetsko djelovanje

Također, od sjemenki limuna moguće je napraviti i ulje, koje jedno od sjajnih prirodnih analgetika. Ulje sjemenki limuna navodno ima sjajan učinak na dijelove mozga koji su povezani s percepcijom boli, što nam osigurava analgetski učinak.

Stimulira stvaranje kolagena

Ubrzano starenje kože najčešće se javlja zbog usporene proizvodnje kolagena. Kolagen je iznimno bitan za strukturni protein odgovoran za napetost i elastičnost. Jedan od najboljih načina za usporavanje starenja kože je unos vitamina C. Kako bi naše tijelo moglo sintetizirati kolagen potrebno mu je dovoljno vitamina C.

Pomaže u borbi protiv infekcija

Ekstrakt sjemenki limuna je sjajan u prevenciji i svladavanju raznih infekcija. Dokazano je da u limunovoj kori postoje sastojci koji smanjuju rizi od prekomjernog rasta kandide, poznate gljivice kvasca koja može izazvati veliku štetu.

Poboljšava pamćenje i koncentraciju

Ulje sjemenki limuna koje može biti vrlo korisno za pamćenje i koncentraciju, a navodno pomaže i u poboljšanju raspoloženja, jer je utvrđeno da ima pozitivno djelovanje na dopaminske i serotoninske receptore. Ako slučajno primjećujete da vam pamćenje u posljednje vrijeme ‘ne radi’ kako treba, svakako se obratite liječniku.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO