UZNEMIRUJUĆI VIDEO: FEAL uništavač eko sustava Širokog Brijega!

PRO Oglas

Dana 7.10.2021.g.na inicijativu mještana naselja Trn u Širokom Brijegu, sugrađanin Dalibor Ravić podnosi zahtjev za inspekcijski nadzor korita Ugrovače. Prilikom pregleda Uprava za inspekcijske poslove ŽZH ustanovila je zagađenje rijeke Ugrovače od strane tvrtke Feal d.o.o. Široki Brijeg.

Tom prilikom je ustanovljeno kako je došlo do izlijevanja otpadnih voda u korito rijeke Ugrovače koja nije prošla fazu pročišćavanja. Pravdanje je bilo kako je do zagađenja došlo uslijed kvara na glavnom ventilu koji je nekontrolirano propustio otpadnu vodu u bazen sa pročišćenom vodom. Voda iz tehnološkog procesa je napunila bazen, te je došlo do prelijevanja istog i dio otpadne vode je završio u rijeci Ugrovači.

Inače ovo nije prvi puta da se ovakvoj “renomiranoj” firmi događa “kvar na glavnom ventilu”, inače isti se događa redovito svako malo jer je to jeftinija solucija ispustiti u vodu koja protječe kroz Široki Brijeg, nego platiti odvoz na adekvatno deponiranje!

Ovakav sramotan čin ekocida kojeg je prouzročila firma FEAL i trajno uništila korito rijeke Ugrovače, a time i svojim postupkom doveli u pitanje zdravlje svojih sugrađana, kao biljnog i životinjskog svijeta, te su kažnjeni s “mizernom” novčanom kaznom od 5.000 KM za pravnu, odnosno 500 KM za odgovornu fizičku osobu, a što je kako su nam kazali u ovom slučaju najveće Zakonska kazna propisana za prvu prijavu, a dok je svaka iduća po ne postupanju mnogo veće i teža.

Nakon izvršenog nadzora, inspektor je tada izdao Rješenje u kojemu je naloženo čišćenje korita rijeke Ugrovače nizvodno od pročistača otpadnih voda tvrtke FEAL d.o.o.

Podsjetimo kako se taj nadzor izvršio u prvoj trećini mjeseca listopada ove godine, a dva mjeseca nakon toga, ista firma, onako ležerno, ponavlja isti prekršaj s još većim zagađenjem!

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, dugi niz godina svjestan je tog ali nije u stanju ništa poduzeti kako bi se spriječilo dalje trovanje njegovih sugrađana i zemlje u gradu Širokom Brijegu. Njegovo je razmišljanja kako ta firma zapošljava dosta ljudi, a to što tisuće njegovih sugrađana obolijevaju od raznih bolesti, ne samo ove, nego i još mnogih firmi na području grada u kojemu je on gradonačelnik i što se raspada dugo stvarani biljni i životinjski eko sustav koji je postojao i prije naseljenja ovog mjesta, to ga nije briga.

Firma FEAL d.o.o. Široki Brijeg, istina zapošljava, ali obrće milijarde zahvaljujući svojim radnicima, a ne “umišljenim likovima” koji tu firmu vode i gledaju kako da uštede novac i pri tome trujući svoje sugrađana i uništavajući prirodnu ljepotu, ovu još malo što imamo, ali puno vrijednu!

VIŠE FOTOGRAFIJA NA službenoj Facebook stranici Udruge “Eko OTPOR

Prije video prologa kojega donosimo uz suradnju s Udrugom “Eko OTPOR”, osjećam se dužan obrazložiti kratko zbog čega smo odlučili dane Božića i ovo blagdansko vrijeme ovo pustiti u javnost.

Prvi razlog je što je snimano prije dva/tri dana, a drugi razlog je taj što će Vam ti likovi s osmjehom na licu “od uha do uha” pružiti vjerojatno ruku i poželjeti Sretan i blagoslovljen Božić, poželjet će Vam Sretnu i uspješnu Novu godinu uz puno ZDRAVLJA, mira i sreće….

Uglavnom to su osobe koje boli “ona stvar” za vaše zdravlje, mir, ljubav i sreću. Oni samo gledaju svoj interes, a ne cjelokupne zajednice. Znajte samo kada vam nešto lijepo požele takvi “likovi” kako su vam lagali.

Žalosno je koliko čovjek jadan postane kada ima toliko novca i koji mu je bitniji od onoga što ga okružuje!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO