Vatikan odobrio da transseksualci se mogu krstiti i biti krsni i vjenčani kumovi uz diskreciju

PRO Oglas

Transseksualci mogu biti krsni i vjenčani kumovi te mogu biti i sami kršteni, objavio je danas Vatikan, odgovarajući na pitanja biskupa. Dikasterij za nauk vjere nije jasno odgovorio na pitanje mogu li istospolni parovi krstiti posvojeno dijete ili dijete koje je rodila surogat majka. Biskup Jose Negri iz Santo Amara u Brazilu poslao je u srpnju tom vatikanskom tijelu šest pitanja o LGBT osobama i njihovu sudjelovanju u sakramentima krštenja i braka.

Tri stranice pitanja i odgovora potpisao je čelnik dikasterija, argentinski kardinal Víctor Manuel Fernandez, a odobrio ih je papa Franjo 31. listopada. Objavljeni su jučer na portalu dikasterija na talijanskom jeziku.

Odgovarajući na pitanje mogli bi transseksualci biti kršteni, dikasterij je odgovorio da bi mogli pod određenim uvjetima i ako ne postoji rizik od javnog skandala ili zbunjivanja vjernika. Dikasterij je također odgovorio da transseksualci mogu biti krsni kumovi uz diskreciju lokalnog svećenika te vjenčani kumovi, ali lokalni svećenik treba pri odluci biti pastoralno mudar.

Osoba u istospolnoj vezi mogla bi biti vjenčani kum, odgovorio je dikasterij, pozivajući se na kanonsko pravo koje to ne zabranjuje. Odgovor je manje jasan kad je riječ o osobama u istospolnim vezama i njihovoj ulozi u krštenjima.

Brazilski biskup je pitao i može li istospolni par koji je posvojio dijete ili ga dobio uz pomoć surogat majke to dijete krstiti. Dikasterij je odgovorio da u tom slučaju mora postojati dobro utemeljena nada da će dijete biti obrazovano u katoličkoj vjeri.

Jednako je nejasan odgovor i na pitanje može li osoba u istospolnoj vezi biti krsni kum. Odgovoreno je da ta osoba mora voditi život u skladu s vjerom.

Hina

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk