VIDEO: “Akcija Fenix 72” prikazana u Širokom Brijegu. Događaju nazočio svjedok tog vremena Drago Ljubić

PRO Oglas

U organizaciji Odbora za branitelje Grada Širokog Brijega, ovog petka je održano obilježavanje 50. obljetnice Bugojanske skupine, odnosno Akcije “Fenix 72”.

Tako je od 19 sati u Spomen sobi kluba branitelja održano paljenje svijeća i prisjećanje na 19. domoljuba koju su činili domoljubi organizirani u Hrvatskom revolucionarnom bratstvu, i koji su svoje živote da u akciji “Feniks 72”, a čiji je cilj bio oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije.

 Jugoslavenske snage koje su ih progonile činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, uz pomoć doušnika i UDBE tek 24. srpnja 1972 godine. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili streljane njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Upad Bugojanske skupine uzdrmao je stranačke (“partijske”), vojne i policijske (“milicijske”) krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”.

O ovoj akciji snimljen je i dokumentarni film “Akcija Fenix 72” u trajanju od 84 minute, a on je rezultat dugogodišnjeg, upornog i profesionalnog istraživanja povijesti hrvatskog političkog iseljeništva, posebice tajne osloboditeljske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), čiji je najpoznatiji pothvat bio akcija Feniks 72 (ili “Bugojanska akcija”) iz lipnja i srpnja 1972.

Na temelju dokumenata iz raznih policijskih, vojnih i obavještajnih izvora te sudskih arhiva, kao i dokumentarnih audio i videosnimaka i autentičnih svjedočenja, koja se u najvećoj mjeri u ovom filmu po prvi put prezentiraju javnosti, na objektivan i stručan način rekonstruirana je akcija “Fenix 72” od njene zamisli u Australiji, preko priprema u zapadnoeuropskim državama i same izvedbe u bivšoj Jugoslaviji.

Svečanosti prisjećanja ove godišnjice, nazočio je i Drago Ljubić, a koji je emigrirao u Australiju prije 70-ak godina iz mjesta Ljubotići zbog progona od strane Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA-e) i koji je svjedok događanja brojnih turbulentnih trenutaka, pa i same akcije “Fenix 72”, a koja su obilježila emigrantske borbe za oslobađanje Hrvatske od komunističkog režima.

NAPOMENA: Narednih dana portal OTPOR.Media prikazat će i kraći video intervjua s g. Dragom Ljubićem oko toga kako on kao politički emigrant koji je bježao od zloglasne OZNA-e i tog komunističkog režima, gleda sada na cjelokupnu situaciju.

Mili Marušić / OTPOR.Media

U nastavku donosimo kompletan dokumentarni film “Akcija Fenix 72”:

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO