VIDEO: I Izetbegović “skočio” na Čovića: “Probali su neki, pa su morali pobjeći iz BiH”

PRO Oglas

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se danas medijima nakon redovne sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije u Sarajevu.

Svoje obraćanje Izetbegović je počeo komentarom na pismo koje je predsjednik HDZ-a BiH poslao međunarodnim službenicima nakon što je saznao da je CIK raspisao Opće izbore u BiH u listopadu 2022. godine.

Izetbegović je rekao da je u pismu Čović iznio niz neargumentiranih neistina, kao i par prijetnji.

“Prva je ta da je HDZ htio ukloniti diskriminaciju, a upravo je obratno, kazao je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović”.

Kako je dodao Izetbegović, Čović tvrdi da su Hrvati ugroženi i diskriminirani.

“Kad saberete predsjednika i dva njegova zamjenika sa 17 ministara, od toga je šest Hrvata i jedna Srpkinja koju je HNS imenovao. HNS je zaustavio implementaciju izbornih rezultata prije tri i po godine, a sada kažu da izbora neće biti nikako. Od stotinu bitnih pozicija u državi, oni imaju preko 50 posto više pozicija u odnosu na to što Ustav propisuje”, dodao je Izetbegović.

Što se tiče prijetnji teritorijalnom reorganizacijom BiH Izetbegović je poručio Čoviću da je već bilo sličnih pokušaja.

“To su uradili kroz samoupravu prije dvadesetak godina i gospodin Jelavić je suđen i pobjegao je iz BiH, a Prlić i ekipa su osuđeni za stvaranje etnički čistog teritorija”, dodao je Izetbegović.

Komentirajući izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, Izetbegović je rekao da one iznenađuju sve pa čak i Hrvate u Hrvatskoj.

“Sreo sam se s njim prije šest mjeseci pa sam čuo stvari o sastanku koji se nije dogodio. Od tada više ne komuniciramo. Rekao je da će zaustaviti Finsku dok ja ne promijenim izborni zakon. Kakve to veze ima. Finska da trpi zbog Izetbegovića. Zastupnici SDA neće dići ruku za ono što oni smatraju da treba dići ruku. Problem je u hrvatskim strankama, ne u Izetbegoviću, nisam ja dužan to rješavati. A Milanović veže mene s tim”, dodaje lider SDA.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO