VIDEO: Industrijska zona Knešpolje najavljuje nam dolazak proljeća!

PRO Oglas

Dok FEAL s jedne strane ispušta svoje otpadne vode u Ugrovaču, s druge strane po tko zna koji put, unatoč brojnim ukazivanjima nadležnim službama na nelegalni deponij na području Industrijske zone Knešpolje, događa se jedan drugi ekocida koji zagađuje zrak!

Naime, ove sunčane nedjelje, par dana prije službenog početka proljeća, oko 12 sati, Profesionalna vatrogasna postrojba grada Širokoga Brijega zaprima poziv kako je iznad mjesta Knešpolje u Industrijskoj zoni na jednom od nelegalnih odlagališta došlo do požara. Odmah izlaze na teren i ono što su vidjeli, samo su mogli gledati kako vatra “guta” sve što se u toj jami nalazi, a to su bile stotine automobilskih guma, salonitni azbestni krovni pokrovi i ostali otpad koji se tu taložio od naših sugrađana.

Na mjesto ovog ekocija izašli su i djelatnicu PU Široki Brijeg kako bi u svoju zabilješku zabilježili da su došli. Iako često oni samo zabilježavaju svoj dolazak a slabo pronalaze počinitelje, ovog puta ćemo vjerovati kako će znati zatražiti od brojnih firmi snimke kamera i preko kojih će bez problema pronaći ne jednog, nego više zagađivača okoliša te ih adekvatno sankcionirati.

Kao što smo i kazali, PVP Široki Brijeg je bio bespomoćan što se tiče gašenja, ali na sreću brzo su se snašli i pozvali u ispomoć bager koji je uvelike pripomogao iu svojim mogućnostima zatrpao jedan dio guma u plamenu.

Na žalost veći dio guma koje su se nalazile duboko u jami su izgorjele, gusti crni dim sa svim tim izgorenim opasnim i kancerogenim tvarima stotinama metara se dizao u zrak.

Dodajmo k tome još kako ispod ovog područja prolazi vodna žila koja izvire na Vrelu Crnašnice s koje se mještani Knešpolja opskrbljuju vodom jer do dana današnjeg nemaju izgrađenu gradsku vodovodnu mrežu koja se svake godine obećava.

Važno je znati da prema procjenama stručnjaka, izgaranjem gume se oslobađa značajna količina ulja, a spaljivanjem oko 100 guma oslobađa se oko 25 litara ulja koje mogu zagađivati ​​okoliš ako se ne popravi na odgovarajući način. Osim izravnog onečišćenja tla i vode proizvodima izgaranja koji su u tekućem stanju, treba imati na umu i postupno onečišćenje vode i tla uzrokovano ispiranjem pepela i nagorjelih ostataka nakon kiše ili nekim drugim kontaktom s vodom.

Što se tiče učinka na ljude, zdravstveni učinci mogu biti od iritacije kože, očiju i sluznice, negativnog utjecaja na dišne ​​organe, središnjeg živčanog sustava i stvaranja tumora ili karcinoma, raka….

I na kraju, mnogi mještani i firme koje ovdje rade na području Industrijske zone iu blizini ovog odlagališta i koji su među prvima udisali ove kancerogene čestice, jako dobro znaju tko je tu gume istovarao kao i kancerogene azbestne ploče s ostalim otpadom ubacivao u ovu jamu, ali do sada su šutjeli, nadamo se kako će se već jednom osvijestiti i stati u zaštitu svog okoliša.

Ovim putem preko portala OTPOR.Media, pozivamo sve koji imaju valjane i autentične snimke osoba ili vozila koje ovdje dovoze nelegalni otpada da nam ih slobodno javno ili anonimno dostave, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO