VIDEO: KRISTINA PERIĆ – “Ne bojimo se napada, da se bojimo ne bismo se bavili istraživačkim novinarstvom”

PRO Oglas

Nakon prijetnji redakciji Hercegovina.info, glavna urednica Kristina Perić govori o tome zašto tužitelji i policija napade na novinare ne shvaćaju ozbiljno.

“Portal Hercegovina.info kraj 2022. i početak 2023. pamtit će po nizu pokušaja pritisaka na redakciju. Nakon poruka ‘imate dvije minute da ugasite vijest‘, jutros smo na privatnom vozilu čelnog čovjeka redakcije zatekli sve četiri nožem razrezane gume. Kao i dosadašnje, i ovaj pritisak smo prijavili policiji, koja traga za počiniteljima. Ovom prilikom poručujemo da nastavljamo s radom, ne bojimo se kukavica koje u noćnim satima buše gume, niti sitnih kriminalaca koji prijete u inbox. Mračna vremena prebijanja i ubijanja neistomišljenika su daleko iza nas, a stižu vremena kada će se i u Hercegovini kriminalci procesuirati, a ne nazivati osobama koje su se snašle. U tom kontekstu najavljujemo niz novih članaka o svježem domaćem kriminalu.”

Ovo su objavile kolege sa portala Hercegovina.info 10. siječnja, a povodom napada na ovu reakciju oglasili su se i BH novinari.

Na početku nam govori kako su posao istraživačkog novinarstva odabrali kao nešto najteže.

-Ušli smo u ovu priču s predumišljajem da bismo mogli biti ugroženi mi kao pojedinci, redakcija i naše obitelji i tako to. A da se bojimo, ne bismo uopće ulazili u ovaj posao. Znači, ovaj posljednji napad nam je zapravo poticaj, svi smo se taj dan opredijelili da idemo dvije razine više. Taj dan smo objavili dva nova istraživačka članka i u idućem razdoblju najavljujemo još bolje i teže priče vezane za domaći kriminal, kazala je Perić.

Perić ističe kako nemaju velikih očekivanja kada su u pitanju domaći organi kao što su Tužiteljstvo HNŽ-a i policija.

-No, po prirodi smo legalisti, pa svaki napad, bilo na nas, bilo na našu imovinu, redovito prijavljujemo, rekla je Perić.

Ističe kako se napadi na novinare trebaju uzimati prioritetno. Dodaje kako su imali slučaj kada su u inbox portala dobili poruku da imaju dvije minute da obrišu vijest.

-Radi se o bratu jednog istaknutog lokalnog kriminalca. Mi smo to prijavili policiji, da bismo tamo dobili nekakav komentar u smislu: Pa, evo, nije vam još ništa bilo. Onda sam postavila pitanje šta to nama treba biti. Da li trebamo letjeti u zrak, biti ubijeni i prebijeni, da bi nas policija shvatila ozbiljno. Znači, bilo kakve prijave redakcije novinara policija mora uzimati i jako ozbiljno i prioritetno. Jer može biti da će nas taj neko likvidirati, može biti da neće uraditi ništa. U svakom slučaju, ovakve stvari se trebaju i moraju shvaćati ozbiljno, kazala je Perić.

Kompletan razgovor sa Kristinom Perić pogledajte u video prilogu dnevnog lista Oslobođenje.

Oslobodjenje.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO