VIDEO: Na 12. sjednici Skupštine ŽZH usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna ŽZH za 2023.

PRO Oglas

Na temelju članka 50. Poslovnika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke sazvana je i održana 12. redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, u utorak 7. studenog 2023. godine, s početkom rada u 11:00 sati u dvorani za sastanke Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Motiv koji je inicirao okupljanje zastupnika i ostalih nazočnih nedugo nakon prethodne i dosta sadržajne sjednice održane krajem listopada je ‘rebalans Proračuna’, odnosno Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna ŽZH za 2023. godinu (hitan postupak) te Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna ŽZH za 2023. godinu (hitan postupak). Riječ je dakle o drugoj i trećoj točki ovog kratkog Dnevnog reda, s tim da je na prvom mjestu ovaj put točka zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi u kojoj su pojedini zastupnici iznosili određene prijedloge i postavljali upite te predlagali nekoliko inicijativa.

Razlozi za rebalans proračuna su Kolektivni ugovori s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u osnovnim školama, Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama, te Sindikatom djelatnika MUP-a ŽZH koji su potpisani početkom ove godine, zatim Zakon o dopuni Zakona o zaštiti obitelji s djecom te novi obračun egzistencijalne naknade za branitelje.

Obje točke dnevnog reda obrazložila je ministrica financija i dopredsjednica Vlade ŽZH Blagica Leko istaknuvši demografske mjere koje je donijela županijska vlada, od kojih se brojne provode u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, što je vidljivo i iz uvećanja proračunskih stavki Tekući prijenosi za porodiljne naknade (uvećana za 200 tisuća maraka, te sada iznosi 2.160.000 maraka) i Tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece (sada iznosi 10.450.000 maraka, odnosno veća je za 150 tisuća maraka u odnosu na usvojeni Proračun za 2023). Nacrtom izmjena i dopuna Proračuna ŽZH za 2023. za 50 tisuća maraka uvećana je i stavka Tekući prijenosi za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, a što će biti utrošeno za potrebe plaća i naknada 18 novih asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju koja pohađaju privatne i javne vrtiće na području ove županije.

Stavka koja se odnosi na bruto plaće proračunskih korisnika uvećava se za 8.530.855 maraka, a stavka doprinosi poslodavca iznosi 7.599.500 maraka. Naime, uz to što je Odlukom Vlade ŽZH povećana osnovica plaća proračunskih korisnika, potpisivanjem kolektivnih ugovora uvećani su iznosi određenih naknada/prava koje proračunski korisnici ostvaruju po raznim osnovama (regres, jubilarne nagrade, pomoći u slučaju smrti i bolesti djelatnika korisnika proračuna ŽZH kao i otpremnine).

Proračunska stavka Tekući prijenosi braniteljima je ovim rebalansom uvećana za 80 tisuća maraka, budući da se izračun ove stavke veže za iznos prosječne plaće u FBiH. Ministrica Leko je podsjetila na činjenicu da je Vlada ŽZH zadržala kontinuitet po pitanju izvršenja sudskih presuda iz ranijih godina, zbog čega ova stavka u ovogodišnjem proračunu iznosi 1.878.578 KM te je također istaknula kako se Županija Zapadnohercegovačka nije zadužila već osmu godinu zaredom.

Glasovanjem zastupnika konstatirano je kako je Dnevni red usvojen uz jedan glas suzdržan (zastupnik Tomislav Bandić HRS), Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna usvojen je uz jedan glas protiv (zastupnik Tomislav Bandić HRS), a Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna zastupnici su podržali jednoglasno.

STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE ŽZH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk