VIDEO: Naređeno zatvaranje Uborka, a ŽZH ga imala u planu koristiti do 2031. god.

PRO Oglas

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je u četvrtak, 29. travnja na svojoj službenoj internet-stranici dokument, u kojem je dat rok Gradu Mostaru, da u roku od tri godine zatvori spornu deponiju Uborak.

Ovo je ujedno zajednička “pobjeda” građana Mostara i Udruženja “Jer nas se tiče”, koji se sredine 2019. godine prosvjedima i blokadama bore za zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak, koja se nalazi pored prigradskih naselja sjeverno od Mostara.

Mještani su u više navrata ustvrdili da se na tu deponiju, osim komunalnog, godinama odlagao i nedozvoljeni životinjski, te medicinski otpad. Deponija je u lipnju 2019. godine izbila u javnosti, nakon što je mreža nevladinih organizacija “Naše društvo” iz Mostara objavila da se na Uborku odlaže i otpad sa gradskog pročistača otpadnih voda, za kojeg se sumnjalo da sadrži i bojni otrov piralen.

Ovaj dokument o zatvaranju Uborka, uvelike će “pogoditi” ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH kao i ministra Miroslava Ramljaka koji je sa svojom ekipom sastavljao Plan upravljanja otpadom Županije Zapadnohercegovačke 2021.-2031. godine i koji je prezentiran po skraćenom postupku na 22. sjednici Skupštine ŽZH, koja se održala zadnjeg dana ožujka ove 2021. godine, i koji je jednoglasno prihvaćen.

No, nisu izostala brojna pitanja zastupnika od Marije Lovrić, Dobroslava Bukmira i Ivane Zrimšek Šaravanja upućene prema ministru Ramljaku koji je bio uvjeren kako će ŽZH i dalje svoj otpad odlagati na području Mostara do 2031. godine, točnije na Uborku, koji se treba zatvoriti do 2024. godine.

Ova odluka sada baca skroz drugo svijetlo na Plan upravljanja otpadom ŽZH, a koji će se ponovno morati donijeti u što žurnijem vremenu i gdje će se morati potrošiti nanovo dobar dio novca poreznih obveznika!

Podsjetimo kako je deponij Uborak izgrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća. I kao takav bila je namijenjen za odlaganje komunalnog otpada s područja Grada Mostara. Ali kako su neki odlučili “financijski se okrenuti”, isti je posljednjih godina postalo regionalno odlagalište otpada iz drugih županija, pa između ostalih i Županije Zapadnohercegovačke.

Mili Marušić / OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO