VIDEO: Neizbježan kolaps BiH za par godina jer je jedino penzionera sve više!

PRO Oglas

Demografi upozoravaju kako ćemo ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme doći u ozbiljne probleme!

Kako bi mirovinski sistem optimalno funkcionirao potrebno je da na jednog umirovljenika budu najmanje tri osiguranika. Taj omjer u našoj zemlji dostigao je povijesni minimum. Trenutno je tek jedan umirovljenik na 1,2 zaposlena radnika. S obzirom na pad nataliteta, odlazak mladih i sve veći broj umirovljenika, sadašnji sistem održiv je u narednih 10 do 15 godina. Nakon toga, ukoliko se nešto ne promijeni, stručnjaci upozoravaju, više neće biti upitan iznos mirovina nego njena isplata uopće, piše BHRT.

Dok po gotovo svim statističkim kategorijama stanovništva bilježimo pad, broj umirovljenika se iz godine u godinu povećava. Umirovljenici su jedina populacija kojih je sve više.

Sa prosječnom mirovinom koja u Federaciji BiH iznosi 428, a u RS 394 marke, dok se plate računi, kupe lijekovi, može se samo preživljavati, a i to jako teško, ističu umirovljenici.

Dodatno zabrinjava izrazito nepovoljna struktura zaposlenih, jer su 40 posto onih koji rade stariji od 50 godina. U narednih 10 do 15 godina tih više od 300 tisuća radnika postati će također umirovljenici kojih će tada vjerovatno biti više nego zaposlenih. Stanje u mirovinskom sustavu koje se sada ocjenjuje zabrinjavajućim tada će postati alarmantno.

U prilog nam ne idu ni demografski pokazatelji. Uslijed izraženog pada nataliteta i rasta mortaliteta demografska slika je sve gora i gora. Osim toga značajan broj mladog radno sposobnog stanovništva odlazi u inozemstvo. Zbog svega ovoga sve nas je manje i sve smo starije društvo. Demografi upozoravaju kako ćemo ukoliko se nešto pod hitno ne poduzme doći u ozbiljne probleme.

Za optimalan mirovinski sistem omjer radnika i penzionera trebao bi biti 3:1. Da bi bio održiv ovaj omjer bi minimalno trebao biti dva na prema jedan. Čak i kada bi svih 418 tisuća nezaposlenih dobilo posao taj omjer bi bio manji i iznosio bi 1,8 na prema jedan. Jednostavno nema nas dovoljno da promijenimo ovaj odnos.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO