VIDEO: Nešto se “kuha” na Kosovu – oglasile se sirene za uzbunu, postavljaju barikade, zatvaraju granični prijelazi…

PRO Oglas

U sjevernom dijelu Mitrovice tijekom popodneva su se oglasile sirene za uzbunu. Mnogi građani su se uplašili jer su sirene bile vrlo glasne, a posebno oni s malenom djecom koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev.

Građani sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade. Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

Upozorio je da je procurila lažna vijest da će specijalne jedinice blokirati općinu, rekavši da to nije točno.

Na sjeveru Kosova su lokalni stanovnici srpske nacionalnosti blokirali glavnu cestu, parkiravši kamione nedaleko od graničnog prijelaza Jarinja koji se nalazi u Općini Leposavić, javljaju lokalni mediji.

Kosovska policija je potvrdila kako su granični prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za promet. Iz policije navode kako je do odluke za zatvaranje graničnih prijelaza došlo nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve koji vode ka njima.

Dodaje se kako je policija informirala građane da koriste druge prijelaze.

Oglasio se i KFOR ( snage na Kosovu su međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza) koji je poručio da prati situaciju te da u ovom trenutku prikupljaju relevatne informacije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije u nedjelju je pozvao Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Vučić: Bojim se reakcije lokalnih Srba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Kosovo poziva na član 3. Sporazuma o slobodi kretanja koji su Priština i Beograd postigli u okviru dijaloga uz posredovanje Europske unije. Prema njegovim riječima, taj se član ne može odnositi na Srbe koji žive na sjeveru Kosova. Pozvao je Srbe na Kosovu na smirenost, ali je dodao da se boji njihove reakcije, ne pojašnjavajući o kakvoj se reakciji radi.

Procjenjuje se da 10.000 automobila s tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i slično cirkulira općinama na sjeveru Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Prema odluci koju je donijela vlada Kosova, rok za preregistraciju automobila trajat će do 30. rujna.

Dvije odluke Vlade Kosova nisu dobro primljene u Beogradu, jer je direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u subotu, 30. srpnja rekao da će, ako Priština ne odustane od te dvije odluke, srpski funkcioneri na Kosovu započeti formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

Blokade zbog registarskih tablica

Inače, i ranije su lokalni Srbi na sjeveru Kosova blokirali ceste u znak nezadovoljstva odlukama kosovskih vlasti.

Posljednji put su putevi na sjeveru Kosova, odnosno oni koji vode prema dva granična prijelaza koji povezuju Kosovo i Srbiju – Jarinje i Brnjaci – bili blokirani u rujnu 2021.

Lokalni Srbi prosvjedovali su zbog odluke Vlade Kosova da zahtjeva od srpskih vozača da pri ulasku na teritoriju Kosova skinu tablice i nose privremene tablice.

Europska unija pomogla je smirivanju napetosti, a strane su se dogovorile da će preko državnih simbola na registarske tablice staviti naljepnice.

No, u okviru dijaloga, Kosovo i Srbija nisu uspeli postići dugoročni dogovor o ovom pitanju te dvije strane nastavljaju primjenjivati režim s naljepnicama.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO