VIDEO: Nova tehnika za brzo 3D printanje organa

PRO Oglas

Umjesto u satima, ljudski organi bi se mogli 3D ispisivati u minutama.

Mada se tehnologija 3D printanja ljudskih organa u posljednjim godinama znatno unaprijedila, njihova izrada je još uvijek spor proces koji može oštetiti tkivo.

Znanstvenici Sveučilišta u Buffalu, razvili su tehniku 3D printanja koja je između 10 i 50 putabrža u odnosu na standardne metode. Kao primjer ističu da bi za malu ljudsku ruku (slika gore) standardnim metodama trebalo oko 6 sati 3D printanja, dok se novom metodom taj posao može obaviti za samo 19 minuta, što je dovoljno da se minimizira deformaciju i stanično oštećenje iz prijašnjih metoda.

Novi pristup koristi kombinaciju stereolitografije i hidrogelova. Preciznim vođenjem fotopolimerizacije (stvrdnjavanja materijala pomoću svjetlosti), znanstvenici mogu brzo i kontinuirano isporučivati ​​potrebnu otopinu hidrogela i održavati “nonstop” rast.

Znanstvenici to uspoređuju s asfaltiranjem nove ceste samo nekoliko trenutaka prije nego što se krenete njome kretati.

Trenutno je ovakvo 3D printanje ograničeno na modele veličine centimetra, no kažu da je već pogodno za ispis stanica s ugrađenom mrežom krvnih žila, a to će biti presudno za eventualnu proizvodnju ljudskih organa prave veličine.

Ako znanstvenici uspiju proces prilagoditi organima pune veličine i učiniti ga prikladnim za svakodnevnu upotrebu, bolnice se ne bi trebale toliko oslanjati na darivatelje organa za transplantacije koje spašavaju živote.

Vidi.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO