VIDEO: Općina Posušje nelegalno izgradila kružni tok, “preveslala” vlasnika zemljišta i izgubila na sudu

PRO Oglas

Ekipa portala OTPOR.Media boravila je u Posušju sa jednim od vlasnika i posjednika zemljišta na lokalitetu Mokri dolac u općini Posušju Milenkom Jukićem za koje zemljište je Općinsko vijeće Posušje izradilo nekoliko regulacijskih planova u kojemu je to zemljište na kojemu se nalazi više k.č. proglašeno zemljištem od javnog interesa, zbog čega je trebalo prethodno postići usmeni i pismeni dogovor sa stvarnim i zemljišno – knjižnim vlasnicima tog zemljišta, kako bi se sukladno Zakonu o izvlaštenju u FBiH donijela rješenja o izvlaštenju ili eksproprijaciji uz pravičnu naknadu tim vlasnicima zemljišta.

FOTO: Mili Marušić

No, Milenko Jukić tijekom tih pregovora i dogovora s predstavnicima Općine Posušje a poglavito s Predsjednikom Općinskog vijeća Posušje nikako nije bio zadovoljan, zato što je Općina Posušje započela građevinske radove na tom lokalitetu a da prethodno nije donijela niti jedno rješenje o eksproprijaciji ili izvlaštenju sa stvarnim i zemljišno – knjižnim vlasnicima, a ti su pregovori intenzivno počeli krajem 2020. godine, točnije dana 14.12.2020. godine kada mu je iz Općine Posušje bilo obećano, da će Općina Posušje sačiniti ugovor o zamjeni zemljišta s njim najkasnije za 15 dana na što je on pristao, međutim to se nije dogodilo a sve iz razloga što su mu iz Općine Posušje rekli kako se kasni s pribavljanjem z.k. izvatka koji je potrebiti za sačinjenje tog ugovora.

FOTO: Mili Marušić

Zbog proteka roka od 3/tri mjeseca od kada su započeli pregovori za sačinjenje ugovora o zamjeni zemljišta Milenko Jukić je bio prinuđen zaustaviti radove na lokalitetu Mokri dolac na kojemu se nalazi njegovo zemljište, o čemu je obavijestio i građevinsku inspekciju općine Posušje koja je donijela rješenje o obustavi radova i uspostavi prijašnjeg stanja na njegovim k.č.

Unatoč zabrani izvođenja radova na njegovom zemljištu poduzeće Vodovod d.o.o. Posušje i drugi izvođači po nalogu Općine Posušje su nastavili izvoditi radove zbog čega je on bio prinuđen koncem 2021.godine podnijeti tužbu Općinskom sudu u Širokom Brijegu protiv Općine Posušje i poduzeća Vodovod d.o.o. Posušje radi naknade štete za izvlašteno zemljište.

FOTO: Mili Marušić

Dana 02.09.2022.godine Općinski sud u Širokom Brijegu je donio Presudu kojom je djelomično uvažio njegov tužbeni zahtjev na koju će se on kako kaže zacijelo žaliti ukoliko prije isteka roka za žalbu ne postigne pismeni dogovor s Općinom Posušje.

Bili smo s Milenkom Jukićem i na lokalitetu Mokri dolac gdje nam je uživo pokazao svoje zemljište na kojemu je izgrađen kružni tok, prometnica kao i zemljište koje je ostalo neiskorišteno za bilo kakvu namjenu i koje mu praktično više ništa ne vrijedi a koje nije obuhvatio kružni tok i prometnica.


Na koncu nam je naveo i podatak kako posjeduje zemljište kod novoizgrađene Osnovne škole u Posušju u blizini kružnog toka uz prometnicu Posušje-Imotski gdje također ima opravdan pravni i ekonomski interes završetka prometnice prema svom zemljištu o čemu je također razgovarao s predstavnicima Općine Posušje koji su i na tom dijelu zemljišta pokazali nerazumijevanje potpuno ga ignorirajući premda je u svekolikom javnom interesu Općine Posušje spajanja prometnice kako im je to Milenko Jukić predložio.

FOTO: Mili Marušić

Sve u svemu bilo je jako zanimljivo slušati obrazloženje jednog običnog čovjeka, stanovnika općine Posušje koji je suočen s bešćutnom i pregolemom administracijom bio primoran podići tužbu protiv Općine Posušje i Vodovod d.o.o. Posušje kako bi zaštitio pravne i ekonomske interese sebe i svoje obitelji, a samim time i interese mnogih drugih ljudi diljem ŽZH koji su imali iste ili slične probleme koji se kroz ovakve direktne razgovore s ljudima najbolje približe ljudima u traženju njihovih ustavnih i zakonskih prava.

Kako god bude portal OTPOR.Media će nastaviti pratiti razvoj ovog slučaja do njegovog konačnog zadovoljavajućeg rješenja.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk