VIDEO: Otpor naroda prema korumpiranim državnim službenicima u F BiH je krenuo!

PRO Oglas

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu održani se prosvjedi kojima je zatražena pravda za Dženana Memića i Davida Dragičevića, kao i za sve koji trpe korumpirani režim da ga zaustave.

U nastavku donosimo dio govora pred tisućama okupljenih građana koji su na ovaj način došli dati svoju maksimalnu podršku ovim obiteljima, i na taj način pokazati kako se pojedinci neće igrati ljudskim životima i njihovim sudbinama.

Senad Pećanin, odvjetnik iz Sarajeva

-Svi znaju za stradanje Davida Dragičevića i Dženana Memića, ali neki od vas ne znaju da zločini Dragičević i Memić nisu jedini. Prije više od pola godine meni se obratila časna i hrabra obitelj Hadžagić. Ono što sam čuo od njih zaledilo me je. Policajci su prilikom rutinske policijske pretrage na smrt pretukli i ubili našeg sugađanina Adnana Hadžagića. No, to nije najstrašniji dio ovog zločina. Policija i kantonalno Tužiteljstvo su učinili sve da zataškaju njegovu smrt i predstave kao posljedicu pada ne sa 50 već sa dva metra. Obitelj je trpila nevjerovatne pritiske policije i Tužiteljstva u Sarajevu da rahmetli Adnana sahrane bez obdukcije.

Pravdali su to navodnom brigom za troškove koje će njegova obitelj platiti za ležanje tijela u mrtvačnici. No, obitelj Hadžagić i nevjerovatno hrabra Adnanova majka, Hatidža, na to nisu pristali. Nakon prve obdukcije, nalaz vještaka je pokazao da je njegova smrt posljedica brutalnog policijskog premlaćivanja. Pa je Tužiteljstvo organiziralo obdukciju u Tuzli i nalaz je opet pokazao isto – rekao je Pećanin i nastavio:

-Nakon 80 dana od zločina koji se dogodio 31. srpnja 2020. godine Adnan je mogao biti sahranjen. Od tada do danas za Tužiteljstvo KS ovaj slučaj ne postoji. Nema suđenja, nema optužnice, nema ni imena osumnjičenih i ako svi znamo da se radi o policijskim službenicima koji su pokušali falsificirati ubojstvo – kazao je Senad Pećanin, odvjetnik, koji se prvi obratio današnjem skupu, prenosi Faktor.ba.

Istakao je kako po 20. put obitelj Memić i odvjetnik Ifet Feraget pružaju prilika da dokažemo da “nismo ovce i da smo zadržali mrvu dostojanstva da živimo u slobodi”.

-Što se dogodilo sa Sarajevom i Sarajlijama, sa ljudima koji su u ratu pružili otpor agresiji. Kako je moguće da više Sarajlija ode na koncert Svetlane Ražnatović u Lukavicu nego na prosvjede otpora zločinačke mafije? Šta bi se dogodilo da se ispred Tužiteljstva okuplo umjesto 50 građana, 50 tisuća građana koji traže smjenu kantonalne glavne tužiteljice Sabine Sarajlije nasljednice Dalide Burzić koja nam se vjerovatno sada smije iz fotelje sutkinje Suda BiH. Građani i građanke, znate za povijesni govor Martina Lutera Kinga iz 19689. i rečenice “Ja imam san”.

I ja imam san da građani dostajnstveno ustanu i otmu sudbinu vlastitu i sudbinu svoje djece iz ruku mafijaša. Naši neprijatelji nisu ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati. Naši neprijatelji i dušmani naše djece su Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Milorad Dodik i njihovi paraziti koji nas ubijaju, ponižavaju i od nas i od naše djece prave gastarbajtere. Šta ćemo mi i svi oni koji ne mogu doći do Asima da im riješi problem? Šta će oni koji nemaju za lijekove a kamoli za glamuroznu milijunsku svadbu, kojom se blokira pola Sarajeva, za vjenčanje u kojem je duhovni, a valjda bi trebao biti i moralni lider muslimana, matičar i to u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Dok se ti veliki nacionalni lideri kao međusobno kolju, a sve navodno sve za interese svog naroda. Bakir Izetbegović je taj koga će Nikola Špirić nazvati da mu zaposli sina u Obavještajnu sigurnosnu agenciju BiH. Dragan Čović je taj kojeg će Bakir Izetbegović nazvati da mu preko svog federalnog ministra zdravstva sačuva fotelju svoje sultanije u KCUS-u.

Milorad Dodik koji neće dozvoliti korištenje naših helikoptera za gašenje požara u Hercegovini, ali će helikoptrom otići na proslavu rođendana Dragana Čovića. Zar mi ne živimo ono što bi bila komedija samo da nije tragedija.

Federalni premijer Fadil Novalić, Fadil 007, nula nabavljenih vakcina mimo sadake, nula napravljenih kilometara autoputa i sedam gluposti na dan. Umjesto smjene i ostavke većinu vremena provodi u sudnici i pripremama za suđenje povodom optužnice za teško krivično djelo.

Prije će se riješiti misterija čudovišta iz Loch Nessa nego to koliko lažnih diploma ima direktor agencije (direktor OSA-e, op. a.) koja bi trebala da brine o našoj sigurnosti ili kako je i gdje je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu misteriozno magistrirala i doktorirala.

Nećemo se prepustit beznađu, ugledajmo se na časne, hrabre ljude kojih itekako ima u i policiji i tužiteljstvu i u sudovima. Uostalom ohrabrimo se sucem Igorom Todorovićem i policajcem Nerminom Šehovićem, do nas je. Hvala obitelji Muriza Memića i odvjetniku Ifetu Feragetu, oni su ti koji su unatoč vlastitom bolu i velikim odricanjima oni koji se bore za naše ljudsko dostojanstvo. Feraget svojim angažmanom čini čast odvjetničkoj profesiji.

Dosta je bilo i govora i njih. Ako su oni zločinci, kriminalci i snobovi, mi nećemo i ne moramo biti robovi. Do nas je – kazao je Pećanin.

Ifet Feraget, odvjetnik obitelji Memić i Dragičević

“Odluka Vrhovnog suda je dokaz da je ono što govorim punih pet godina istina, iako je Vrhovni sud zakasnio dvije godine. Odluka Ustavnog suda u predmetu Dragičević je dokaz da je istina ono što govorim.

Našoj djeci treba novi put, našoj djeci trebaju novi snovi i samo zajedno to možemo osigurati. Ovo je korumpirana država i ono što se ovim obiteljima dogodilo je trebalo biti završeno za mjesec dana. Korumpirani tužitelji su od ovog napravili veleslučajeve koje ćete vi plaćati narednih deset godina.

Tražimo ono što nam je zagarantirano Dejtonskim ustavom i Europskom konvencijom koja je iznad svih naših zakona. Dženan je ležao u krvi sat vremena dok su obavijestili hitnu. Nakon dva i po sata je bio na operacijskom stolu. Subduralni hematom nije nikakva smrtonosna bolest, odstranjivanjem kosti lobanje se stvari saniraju. Dovezen je prekasno. Onaj tko je s njim bio je gledao Dženana kako umire. David nije pljačkao nikakve kuće, nego su ga našli u potoku jer im se to uklapalo u scenario sa kriminalne konferencije za tisak pošto pored te kuće teče potok, pa ga je kao potok dubok 20 cm nosio kilometar i pol. Svjesno su kreirali prometnu nesreću u Sarajevu, a zadesnu smrt u Banjaluci“, poručio je Feraget.

“Odluke sudova govore da se rade o kriminalcima”.

Dodao je da kada se dogodi ubojstvo, država je ta koja je dužna da sprovede istragu.

“Kad se dogodi ubojstvo, ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne trebate ići u Tužiteljstvo. Ne trebate ništa raditi, država je dužna da sprovede istragu, ali ovdje fali država. Ako tužitelj zataška ubojstvo, onda ne vjerujete u sistem”.

“Teško je i zamisliti prezir obitelji Memić i Dragičević prema korumpiranim tužiteljima, ali vidite da je njihov odgovor dostojanstven. Ovdje sam ih uhvatio sa rukama u pekmezu, ovdje sam ih uhvatio sa dokazima i zato šute. Ovo moramo istjerati do kraja, ovo će promijeniti sistem. Ovo je test za pravosuđe BiH. Ovo što se dogodilo u ova dva slučaja priliči Afganistanu, ali ne BiH. Od ove zemlje nitko ne smije praviti Afganistan, mi smo dovoljno pametni i jaki da uredimo svoje probleme“, kazao je Feraget.

Poslao je i poruku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“Gospodine Schmidt, pet je do 12, tjerajte ih da rade ono što moraju, ja to radim već pet godina. Vladavina zakona znači da se tužitelji drže zakona, mi imamo tužitelje koji zataškavaju ubojstva“.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana

Hvala vam svima što vidim danas BiH ujedinjenu. Svi ste došli i idemo u pravom smjeru, a u jednom autobusu su oni koji idu u pogrešnom smjenu; tužitelji, odvjetnici, doktori, kazao je na današnjem skupu u Sarajevu Muriz Memić.

“Naljutio me odgovor zamjenice predsjednika VSTV-a upućen gospodinu Magazinoviću. Sanela, dokle više? Samo se širi krug, a vidiš da mi nećemo odustati. Moraju da znaju snagu ovog naroda, moraju da znaju da smo se probudili”, kazao je Memić na početku obraćanja.

“Ovim našim banditima u pravosuđu ne treba riječ niti međunarodna zajednica, nego čvrsta ruka. Odavde im moramo poručiti da ne mogu više sa nama ovako raditi”, dodao je.

Potom je pročitao zahtjeve koje je postavila grupa Pravda za Dženana.

“Ja ću sada pročitati zahtjeve: otvaranje istrage za ubojstvo u što kraćem roku, ubojstvo Dženana i Davida, prijem na sastanak kod predsjednka Ustavnog suda BiH, sastanak u VSTV-u u roku od sedam dana, prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od sedam dana, smjena Sabine Sarajlije u roku od mjesec dana, kao i Dalibora Vreće. Dajemo im vremena mjesec dana da imaju vremena da provedu postupak. Suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić u roku od mjesec dana. Vjerujem da će shvatiti ovo ozbiljno“.

“Gledajući ovu masu razmišljam da vas pozvem da idemo u šetnju. Najveća želja moja i Ifetova je da ih pravno porazimo. Ako ste spremni da to uradimo u miru i dostojanstveno, krenut ćete za mnom do trga BiH, da shvate da se više ne šalimo. Nije moja želja da pravim 21. proteste. Svi ste danas trošili svoje pare dolazeći”, kazao je na kraju obraćanja.

Zejd Šoto, poznati bh. pjevač

Zejd Šoto ispričao je kako je prije tri godine i sam prošao kroz jako težak period kada je saznao i objavio da je njegovo dijete bilo zlostavljano u jednom sarajevskom vrtiću i da za to niko nije bio sankcioniran.

-Žena koja je to uradila, radi u Centru Vladimir Nazor sa djecom sa poteškoćama u razvoju – kazao je Šoto istaknuvši da nitko ništa nije poduzeo po tom pitanju.

Prisutnima se obratila i majka Nadin Smajlović, Amina.

-Znate kroz što smo prošli, ali ono što ne znate. Imam jednu molbu danas za sve vas koji ste ovdje a roditelji ste, a ako niste sigurno imate dijete koje volite, da sad ovog trenutka zašutimo i pomislimo na to dijete samo pet sekundi, a onda pomislite da su zdravlje i život tog voljenog djeteta ugroženi i pokušajte zamisliti tugu i nemoć koji su vas preplavili. Zažmirite i zamislite. E tako se osjećamo ja i moja obitelj sve ovo vrijeme – kazala je Smajlović, te nastavila:

-Ljekari su rekli da nitko neće liječiti moje dijete, glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija opstruira istragu i svima nama se smije i ponaša u stilu ne možete mi ništa. Poručujem takvim ljekarima, takvoj glavnoj tužiteljici da nikada ne podcjenjuju snagu naroda. Već odavno znamo da živimo u nesigurnim uvjetima i najteže mi pada da većina ljudi sa kojima komuniciram a to je veliki broj ljudi koji su svjesni da im nitko ne garantira sigurnost i pravdu i kada im kažem da reagiraju onda osjetim njihovu smušenost, to je letargija. Želim vam poručiti da se svi zajedno trgnemo i da se prestanemo miriti sa događajima i tragedijama koje nas zadese.

Smajlović je poručila “da svi odstupe sa pozicija kako bi te pozicije i poslove preuzeli oni koji su sposobni i hrabri”.

-Da se nikome ne dogodi ono što se dogodilo mom djetetu. Pozivam čestite tužitelje i suce da se hrabro bore, da imaju našu podršku, da smo spremni da im se odazovemo i pomognemo – kazala je Smajlović.

OTPOR.Media

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas