VIDEO: Prekrasna reportaža – “Manito vrilo” – Borak, Široki Brijeg

1069

Manito vrilo, Borak Široki Brijeg. Speleo objekt u kojeg se do krajnje točke može ući tek nakon dugotrajne suše.

Naime predhodnih smo godina već bili 3-4 puta i malo po malo pomicali dubinu ulaska. Zadnji put smo prije tri godine „zapeli“ u jednoj vertikali na čijem je dnu jezero. Na žalost opet smo stali nešto niže, i ovaj put nas je dočekalo jezero i dalje jednostavno nismo mogli. Inače kako smo već rekli speleo objekat je zanimljiv, kanali isto kao da su ručno klesani i probijani.

Sami ulazak je na „sred brda“ treba se penjati da se dođe do njega. Nije pretjerano težak jer nema velikih vertikala ali nije za ljude koji su klautofobični jer je manje više nizak svod i treba se provlačiti. Nema niti nekih ogromnih dvorana, par manjih, ali ima dosta improviziranja preko vodenih dijelova na koje smo svaki put do sada naišli na istim mjestima, po nama je idealan za speleo početnike.

Po “crtkarijama” na stijenama na par mjesta vidi se da su naši sugrađani i prije ulazili, 1978, 1993 itd. Zanimljiv je sastav stijena i njihova čistoća a posebice u najdubljim dijelovima. Zanimljivo to ispratiti i zamisliti iz same perspektive jer put vode od jezera do ulaska je dug a s obzirom kakve vodopade napravi voda je sigurno silna i vjerovatno dolazi iz još dubljih kanala.

Inače prije 20-ak godina sam prvi put čuo za “Manito vrilo” ali nitko mi nije “mogao” dati točnu lokaciju pa sam par godina u sezoni kiša prolazio i tražio vodopade dok jednom nisam naišao na spektakularni prizor velikog vodopada koji dolazi iz brda, odmah sam znao da je to baš ovaj objekt.

Ovaj put smo nešto dulje ostali i tražili nove prolaze, našli smo par njih dosta uskih blizu samog ulaza pa ćemo probati nekad istražiti i ući u neke nove dijelove u kojima do sada nismo bili.

Prije tri godine smo 30ak metara poviše od ovoga ulaza otkrili još jedan , nazvali ga „Manito vrilo 2“ pa je vrlo lako moguće da su nekuda povezana ova dva izvora pa nekada napravimo neka ozbiljnija istraživanja.

Probali smo snimiti jedan manji video koji donosimo u nastavku da barem malo približimo običnom gledatelju. Uz napomenu da niti ovo nije daleko, nego je tu, par minuta od grada, piše YouTube stranica “Krivismjer“.