VIDEO: Prva oružana postrojba Širokog Brijega obilježila 30 godina od osnutka

PRO Oglas

Pričuvna policija u Širokom Brijegu osnovana je prije 30 godina, a povod osnutka bio je dolazak srpsko-crnogorskih rezervista u Mostar s 18. na 19. rujna 1991. godine kada se već dalo naslutiti kakvi se problemi spremaju.

Nekolicina njih koji su mogli doći, povodom 30. godišnjice osnutka, na Trgu širokobrijeških položili su vijenac i zapalili svijeće za svoje suborce i brojne branitelje koji su poginuli i umrli u međuvremenu. Vijenac su simbolično postavili aktivni djelatnici PU Široki Brijeg, a koji su i njihovi nasljednici u zaštiti i sigurnosti građana Širokog Brijega.

Kao prva oružana postrojba koja je bila legalna u to vrijeme, a koje je mobilizirana odlukom Predsjedništva SR BiH, njih 223 djelatnika davali su veliki doprinos pomoći aktivnoj policiji, kao i sudjelovanju ne terenskim akcijama.

Tijekom rata na sreću nisu imali poginulih pripadnika, ali imali su nekoliko što teže, što lakše ozlijeđenih u svojoj postrojbi.

Vrijeme kada je kolona tenkova i oklopnih vozila bivše JNA nenajavljeno iz Sjevernog logora u Mostaru krenula prema Širokom Brijegu i zaustavljena hrabrim građanima u mjestu Polog 7. svibnja 1991. godine, brojni pripadnici tadašnje Pričuvna policija “bili su granica” između tenkova i naroda, ali su bili pripadnici narodne policije, a ne agresorskog plana vojske JNA.

O svemu više u video prilogu, gdje će nas malo bolje o nekim detaljima upoznati Mate Lončar, koji je u to vrijeme bio pomoćnik zapovjednika za uniformiranu policiju:

Mili Marušić / OTPOR.Media

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas