VIDEO: Sastanak u Širokom Brijegu na temu koruptivnog zapošljavanja u javnom sektoru ŽZH

PRO Oglas

U Širokom Brijegu je održan javni sastanak u inicijativi Centra za građansku suradnju(CGS)Livno o slijedećim temama:

-Informiranje građana i građanki o problematici korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru,

-Prezentiranje rezultata analize monitoringa zapošljavanja u javnim institucijama i poduzećima u K8/ŽZH i preporuke za poboljšanje istih,

-Pružanje mogućnost sudionicima/cama za razmjenu iskustava i podnošenje prijedloga i inicijativa putem dostupnih mehanizama.

Istraživanja i analize vezani za navedenu temu su realizirani u okviru projekta „Podrška uključivanju građana Županija 8 I 10 u borbi protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru.“

Sastanak su vodili i modelirali predstavnici CGS iz Livna dok su gosti na toj javnoj raspravi bili predstavnici nevladinih i braniteljskih udruga, predstavnik MZ, predstavnik zakonodavne vlasti u ŽZH, građani, predstavnici Ureda Vlade ŽZH za europske integracije kao i predstavnici javnih medija.

Voditelji javnog sastanka CGS iz Livna prezentirali su prisutnima svoja zapažanja i tabele rezultata monitoringa zapošljavanja u javnim institucijama i poduzećima u ŽZH (8).

Isto tako naveli su konkretne primjere korupcije i kriminalnih radnji u nekoliko slučajeva koji se tiču održanih izbora gdje su se u nekim biračkim odborima održavala pa čak i podržavale kriminalne i nečasne radnje suprotne zakonu.

Nakon njihovog izlaganja riječ su uzimali prisutni gosti od kojih treba izdvojiti izlaganje gđice Božice Zeljko koja je na svom osobnom primjeru svjedočila koju je kalvariju prošla kako bi dobila namještenje u Širokom Brijegu, gdje je čekala preko 10/deset godina na posao premda je redovito završila pravni fakultet, no nije bila podobna te su joj mnoga vrata na koja je pokucala bila zatvorena.

U međuvremenu je dobila tešku bolest koju je kako kaže stoički i lakše podnijela nego li svo ono odbijanje njenih zahtjeva za bilo kakav posao u Širokom Brijegu, ŽZH, BiH pa čak i u RH sukladno njenoj stručnoj spremi.

Gđa Marija Lovrić zastupnica u Skupštini ŽZH ispred HSP dr. Ante Starčević je u svom izlaganju navela kako je ona kao zastupnica u prethodnom mandatu u Skupštini ŽZH pa i u ovome podnijela čitav niz prijedloga, inicijativa i amandmana u svrhu poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja koji se tiču civilnih i ratnih invalida, branitelja, socijalno ugroženih osoba, porodilja, kao i inicijative za subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlade osobe od kojih su neki njeni prijedlozi bili usvojeni, no dosta ih je bilo odbijeno iz razloga što njena stranka u Skupštini ŽZH nema većinu iako su njeni prijedlozi bili zdravi, opravdani i korisni za društvo u cjelini.

No, ona je navela kako njena misija nije stala niti će stati jer želi svojim doprinosom mijenjati cjelokupno stanje u društvu koje je opterećeno korupcionaškim i rođačkim mentalitetom gdje smo svi sa svoje strane pozvani boriti se protiv takvih malformacija koje ne vode nikoga u dobrom smjeru.

Navela je također kako se jedine prave promjene stanja u društvu mogu dogoditi tek na izborima uvođenjem elektronskog glasovanja i drugih tehničkih izmjena čemu se najviše protive vladajuće stranke u BiH jer im uvođenje takvih izmjena apsolutno ne odgovara.

Nakon njenog izlaganja riječ je dobio Vlado Marušić, Predsjednik URB HVO-a ŽZH i glavni i odgovorni urednik braniteljskog portala.ba koji se složio s dijelom izlaganja Marije Lovrić vezanom za njenu konstataciju kako se jedine istinske promjene u društvu mogu dogoditi na izborima uvođenjem novih tehnologija.

U tom smislu Marušić je napomenuo kako je to tek dio sante leda, napominjući kako se i uvođenjem novih tehnologija u izborni proces može načiniti tek jedan mali korak u mijenjanju društva nabolje, no ukoliko bi vlast u takvim izmjenama dobila bilo koja druga politička opcija bila bi ista pa čak i gora od HDZ BiH što se dogodilo kada su na vlasti u ŽZH bile neke druge stranke koje su također pogodovale svojim podobnim kadrovima u zapošljavanju i davanju pogodnosti.

Ključni problem Marušić vidi u naslijeđenom mentalitetu iz bivšeg yugo-komunističkog sustava u kojemu se vrednovala moralno-politička podobnost, odnosno članstvo u SKJ ili KPJ dok se danas vrednuje ista takva moralno-politička podobnost odjenuta u drugo ruho sa hrvatskom šahovnicom, odnosno članstvo u HDZ BiH.

Kako bi se taj naslijeđeni yugo-komunistički koncept moralno političke podobnosti razbijao potrebita je borba svih nas ponaosob i u uzajamnoj svezi, jer svi mi prisutni na ovoj Javnoj raspravi smo dužni dati svoj obol i doprinos protiv takvih malformacija iz onog sustava.MI smo svi izgleda kao čuveni Don Quihote iz romana Miguela de Cervantesa koji je jurišao na vjetrenjače, gdje su mu se u njegovo vrijeme svi rugali i ismijavali ga, no opće je poznata činjenica kako su kotačić povijesti uvijek pokretali ljudi poput Don Quihota.

Isto tako Marušić se referirao na konstataciju voditelja rasprave iz CGS Livno kako korupcija odnosno podmićivanje nije toliko ključna u zapošljavanju u javnim poduzećima i institucijama već podobnost koja je zauzela mjesto sposobnosti, gdje su na mnogim radnim mjestima zaposleni podobni kadrovi bez ikakve korupcije ili podmićivanja, već uz preporuku njihovih stranačkih mentora.

Novinar portala OTPOR.Media Mili Marušić je također naveo dosta primjera u kojima je on sudjelovao kako bi razotkrivao i ukazivao na nezakonite radnje u zapošljavanju i drugim devijantnim događanjima u ŽZH i gdje je posjedovao niz dokaza koji su mogli diskreditirati mnoge osobe iz javnog i političkog života, gdje je godinama bio predvodnik takvih razotkrivanja, da bi konačno shvatio kako bi se mnogi autori takvih priloga koji su posjedovali dokaze o nečasnim radnjama skrivali iza njega i djelovali anonimno, čemu je konačno stao u kraj i svatko onaj tko želi razotkrivati zločinačku hobotnicu ima mogućnost izići u javnost imenom i prezimenom, prezentirati takve dokaze i javno ih objaviti. Ukoliko to ne želi ne može dobiti javni prostor preko medija koji je bio razapeti žrtveni jarac svih ovih godina.

Predstavnici civilnih udruga i predstavnici Ureda Vlade ŽZH za europske integracije su iznosili svoja osobna iskustva koja su im otežavala ostvarivanje njihovih egzistencijalnih prava i prava na zapošljavanje.

Sve u svemu javni sastanak na navedenu temu je iznjedrio mnoga saznanja koja mogu koristiti svima u daljnjem poboljšanju položaja nezaposlenih osoba, socijalno ugroženih osoba, branitelja , civilnih i ratnih vojnih invalida, kao i svih drugih građana čime se današnji javni sastanak ima smatrati iznimno uspješnim.

Vlado Marušić / OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk