VIDEO: Sjeća li se hercegovački puk žrtve fratara u II svjetskom ratu i Poraću

PRO Oglas

Brojni širokobriješki i hercegovački puk došao je odati počast i pomoliti se za fratre i hrvatski narod koji su u II svjetskom ratu i Poraću na ovom mjestu ubijeni.

Molitvu pred mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz samostana predvodili su širokobriješki gvardijan i župnik fra Ivan Marić te vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Nakon toga uslijedila je procesija prema crkvi Uznesenja BDM, gdje je molitva nastavljena pred grobom u crkvi u kojem su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Na početku misnog slavlja pročitana su imena svih 66 pobijenih franjevaca te njihova stratišta. Za grobove mnogih od njih i danas se ne zna.

Toga kobnoga 7. veljače 1945. partizani su u širokobriješkom franjevačkom samostanu pronašli dvanaestoricu fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Pripadnici Zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana su izveli sve zatečene fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu mučki ubili, a neke i žive spalili.

Obilježavanje 79. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca pogledajte u prilogu:

Protv.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO