VIDEO: Što je Franjo Tuđman 1992. govorio o HOS-u: ‘To je nešto što današnji svijet ne može prihvatiti‘

PRO Oglas

Nakon što su u petak na obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Maslenica ’93.” došla sedmorica s ustaškim i HOS-ovim obilježjima, što je pak dovelo do toga da je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio obilježavanje, na društvenim se mrežama pojavio isječak iz emisije “2u9 kod Romana Bolkovića” koja je 1992. emitirana na televiziji OTV, a u kojoj tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman konstatirao da su HOS-ovci bili “jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske”.

Isječak koji je podijeljen na društvenoj mreži Twitter počinje pitanjem gledatelja emisije. “Zašto gospodin Tuđman zanemaruje borce HOS-a i njihov doprinos u ovom ratu?”, može se čuti u snimci. Voditelj emisije Romano Bolković potom je Tuđmana upitao isto.

Tuđman mu je na to odgovorio ovako: “Ne zanemarujem, ja znam da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da je nastavila s crnokošuljaškim i smeđokošuljaškim tradicijama i hakenkreuzovskim oznakama? Prema tome, to je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. To je nešto što svijet ne može prihvatiti. Današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije demokratske…”

U nastavku pogledajte spomenuti isječak (počinje u 54. minuti videa):

Jutarnji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO