VIDEO: Svečanom sjednicom Skupštine ŽZH obilježen Dan ŽZH i obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg – Bosne

PRO Oglas

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu dr. Franje Tuđmana te svečanom sjednicom Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, danas je u Ljubuškom svečano obilježen Dan Županije Zapadnohercegovačke i obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg – Bosne.

Svečanoj sjednici Skupštine nazočili su predsjednik Vlade Predrag Čović, dopredsjednica Vlade i ministrica financija Blagica Leko, dopredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Dario Sesar, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić, ministar unutarnjih poslova Mladen Bebek, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimir Širić te ministar pravosuđa i uprave Vjekoslav Lasić. U svečanom ozračju nazočnima su se obratili predsjednik Skupštine Ivan Jelčić, predsjednik Vlade Predrag Čović, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg – Bosne Vladimir Šoljić i predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač.

Ivan Jelčić naglasio je da je ovo dan kada slavimo, ali i kada se sjećamo žrtve hrvatskoga naroda, tako da su osjećaji pomiješani: Ovaj dan je ujedno i podsjetnik da se jedino kroz hrvatsko zajedništvo i kroz iskreno prijateljstvo možemo očuvati kao konstitutivan narod. Zajedništvo našeg hrvatstva potrebno je pokazati na svim razinama, ne samo političkim, već i kulturnim, gospodarskim i drugim, te da moramo biti ponosni na sve ono što je dobro i vrijedno te dobronamjerno kritični na sve ono što može bolje.

Dodao je kako je najbolji način da ne zaboravimo žrtvu naših branitelja taj da srcem i dušom obilježavamo ne samo ovu, nego sve obljetnice. Ovaj dan za nas ima veliko značenje i uvijek ćemo ga s ponosom obilježavati, rekao je predsjednik Jelčić.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović u svome je govoru podsjetio da je naša vizija usmjerena prema naprijed, prepoznajući potrebe današnjeg vremena i pripremajući se za izazove budućnosti. Učinkovita suradnja između svih razina vlasti, organizacija i građana, treba stvoriti poticajno okruženje koje će omogućiti rast i napredak cijelog društva, te nas inspirirati da nastavimo raditi zajedno kako bismo našu Županiju učinili još boljim i ugodnijim mjestom za život i rad. Učinkovita i dobro organizirana javna uprava je preduvjet za ostvarivanje ovih ciljeva, uz moderno i svrsishodno školstvo, koje treba osigurati konkurentnu radnu snagu za 21. stoljeće. Ovo ćemo, nadam se i vjerujem, u narednom periodu ostvariti provođenjem digitalizacije javne uprave i reforme u školstvu, kao dva strateška cilja koja će ova Vlada nastojati provesti.

Županija Zapadnohercegovačka ima svijetlu i obećavajuću budućnost, koju trebamo graditi zajedno, razvijati se i napredovati u svim životnim područjima u cilju općeg dobra, a oslanjajući se prvenstveno na vlastite snage, promovirajući sposobnost, stručnost i kompetencije kao ključne parametre vrednovanja, te zahvaljujući marljivosti i kreativnosti naših ljudi ostvariti sve svoje osobne, lokalne i nacionalne ciljeve. I na kraju mogu reći da sam ponosan na sve naše ljude, naše gospodarstvenike, naše sportaše, naše učenike i studente, a posebno na naše branitelje, koji su nam omogućili da danas ovdje gordo stojimo, nosimo naše zastave i barjake, te da imamo mogućnost urediti našu Županiju onako kako sami želimo. Dragi prijatelji, čestitam još jednom svim žiteljima Dan Županije i svima nama Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg -Bosne, naglasio je predsjednik Čović.

Vladimir Šoljić se prisjetio svih onih koji su na dugom putu Hrvata do slobode dali doprinos i trpjeli žrtve, a takvih je zaista mnogo. Dodao je kako Herceg – Bosna ima velike zasluge za to što smo prije rata, od 109 općina, bili na začelju, među zadnjih 10, a sad smo u prvih 10 po svim parametrima. Čestitao je svima Dan Županije i dan osnutka Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, poželjevši svima, a osobito novoj generaciji, puno uspjeha u daljnjem radu.

I predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač naglasila je kako je ovo prigoda prisjetiti se časnih i slavnih dana kad su hrabri ljudi, naši djedovi i očevi, imali viziju i osnovali Hrvatsku zajednicu Herceg – Bosnu kao institucionalni okvir očuvanja prava i sloboda Hrvata u Bosni i Hercegovini i naše opstojnosti. Sigurna sam da ste vi u Županiji Zapadnohercegovačkoj izabrali upravo ovaj datum za Dan vaše Županije, kao iskaz trajne opredijeljenosti za očuvanje sjećanja na ove dane i sjećanja na sve ljude koji su dali svoj zalog za ovu ideju, ali i trajne opredijeljenosti da i u današnjim, izazovnim vremenima, slijedimo ove ideale i s jednakom hrabrošću i odlučnošću se borimo da ih očuvamo, kazala je predsjednica Buhač.

Podsjetimo, 18. studenoga 1991. godine osnovana je Hrvatska zajednica Herceg – Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Iako je Županija Zapadnohercegovačka utemeljena 12. lipnja 1996. godine, 18. studenoga proslavlja se Dan Županije kako bismo se prisjetili trenutaka i događaja koji su se zbili u povijesti hrvatskoga naroda, te kako bismo odali počast onima koji su dali svoje živote u borbi za hrvatsku samostalnost. Istog datuma obilježava se i Dan Općine Grude.

Dan je to i kada se prisjećamo kako je, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja, grad Vukovar postao simbol hrvatske slobode oko kojega se okuplja cijela nacija.

Svečanu sjednicu glazbenim brojevima uveličali su učenici Glazbene škole Ljubuški, Jure Miloš i Branko Medak.

Vlada ŽZH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO