VIDEO: Vučić održao izvanrednu presicu povodom situacije na Kosovu i upozorio – “Urazumite svoje čedo”

PRO Oglas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se izvanredno obratio javnosti povodom situacije na Kosovu.

“Iako smo mjesecima govorili da Kurti ima samo jednu želju, da izazove sukobe na Kosovu i Metohiji, da se prolijeva krv, malo tko je vjerovao. U posljednja tri dana i ćorav je mogao vidjeti što se događa i koja je Kurtijeva želja. On pilatovski pere ruke, pravi se da to nema veze s njim”, govori Vučić.

Kaže da KFOR nije zaštitio Srbe i “nije spriječio nasilno preuzimanje općina”.

“Doveli su one koje je Kurti izabrao na toaletu, ili u kabinetu, svejedno”, rekao je. “Pustili su Kurtijeve gradonačelnike da uđu u zgrade općine i onda ih branili od Srba, umjesto da su napravili suprotno. Opasali su ih da bi ih zaštitili tobože od Srba. Albanski gradonačelnik je još u zgradi u Leposaviću”, rekao je.

Sada prelazi na incidente u Zvečanu.

“Dva vozila ROSU-a ostala su okružena Srbima, Srbi su zakačili zastavu, napisali 4S, ali nikakvo nasilje nisu radili”, rekao je.

“Srbi su predložili da KFOR zamijene ROSU specijalci, da se lažni gradonačelnici povuku, a da ROSU može ostati. Srbima nije smetao KFOR. Zapovjednik KFOR-a je rekao da razumije i da će prenijeti, ali su uvjetovali sve da puste dva oklopna vozila ROSU-a jer se njihovi specijalci boje Srba. Srbi na to nisu pristali. Tada je KFOR krenuo u akciju”, rekao je.

Prešao je na trenutke kada je došlo do eskalacije između kosovskih Srba i pripadnika KFOR-a.

“Pucali su Srbinu u leđa, liječnici su mu se borili za život”

“U prvom redu bili i Igor Simić i Goran Rakić. Počeli su ih udarati po međunožju i glavi. Dragiša Milović je pretrpio teže ozljede, u bolnici u Kosovskoj Mitrovici je. Udarali su ih, vukli, Simića su pokušali uvući u svoj krug. I Rakića tuku. Počinju bacati šok-bombe i suzavac po narodu koji ustaje. Dio se sklanja, a dio prihvaća borbu. Pesnicama na do zuba naoružane pripadnike KFOR-a. Pripadnik ROSU-a s Kalašnjikovim kleči na zemlji i ispaljuje više hitaca prema Srbima, pogađa s leđa s dva metka Dragišu Galjaka. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenjem i na sve druge načine. Na više mjesta snimljeni su snajperi kojima su ciljani prisutni Srbi, donijeli su ih albanski specijalci. 52 Srba su ozlijeđena, od toga trojica teško, uključujući Dragišu Galjaka, 52 godine, koji je ranjen s dva metka od strane albanskih specijalaca. Više je ozlijeđenih, ali to su oni koji su tražili liječničku pomoć”, govori Vučić.

“Inače, Igor Simić, član Srpske liste, u više navrata je upozoravao NATO vojnike da su Albanci u objekte unijeli mnogo naoružanja, snajpera u blizini škola, da su im Srbi pružali samo nenasilan otpor uz pjesmu, srpsko kolo, ples, nudili pripadnike KFOR-a kavom i čokoladama i na sve načine pokazivali da nisu za nasilje”, rekao je.

“Galjak je operiran, zbog velikog gubitka krvi, borili su mu se za život, sad je na intenzivnoj njezi. Nadamo se da će preživjeti”, dodao je.

“Zapuca li albanski okupator…”

“Ukupno je ozlijeđen 41 pripadnik KFOR-a, od toga trojica teže, nadamo se da nijedan nije životno ugrožen. Kao što vidite, teške posljedice. Za to je odgovoran isključivo Albin Kurti. Upozoravao sam, nitko nije htio čuti. Rasporedili smo u skladu sa situacijom naše snage tamo gdje mislimo da je to neophodno, obići ćemo noćas više mjesta s našim vojnicima. Nećemo dozvoliti progon Srba. Zakazana je sjednica Kvinte. Je li zakazana? Provjerite mi s Jovićem.”

“Znam koliko je Srbima teško, pozivamo vas da ne ulazite u sukob s NATO-om. To je ono što Kurti najviše želi. Kada budu Srbi prosvjedovali, a sigurno se neće pomiriti s okupacijom njihovih zgrada i kuća, neka sjede. Kad su mirni, onda im ne mogu ništa”, rekao je.

“Zapuca li albanski okupator, onda će situacija biti potpuno drugačija. To sam rekao svima u NATO-u”, dodao je Vučić i rekao da je još jednom apelirao da međunarodna zajednica “urazumi Kurtija”.

“Urazumite svoje čedo, jer to čedo može izazvati takvo čudo kakvo još nije izazvao”

Kazao je da se Srbi zalažu za mir i apelirao da se širi što manje neprovjerenih informacija.

“Molimo još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo jer to čedo može izazvati takvo čudo kakvo nitko drugi još nije izazvao. Zato ih beskrajno molim da to učine jer Srbija i Srbi žele samo mir”, rekao je na samom kraju presice.

Eskalacija na Kosovu

Podsjetimo, najmanje dvije osobe ozlijeđene su u ponedjeljak popodne u općini Zvečan na sjeveru Kosova u sukobu snaga KFOR-a i prosvjednika koji se protive dolasku albanskih gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotirali.

Kosovska policija je ranije danas suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavnim spornim lokalnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru.

Radio-televizija Srbije javila je da su jake snage KFOR-a krenule u razbijanje prosvjeda ispred općine Zvečan koristeći suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima. Ima ozlijeđenih. Vojnici KFOR-a, naoružani dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, raspoređeni su od jutra ispred zgrada općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Portal Kosovo online javlja da je najmanje dvoje Srba ranjeno, od kojih jedan mladić teže iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici KFOR-a upotrijebili šok-bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO