VIDEO: Zvonko Jurišić – Neka nam Tuzlanska županija bude primjer, a ne naši ravnatelji Domova zdravlja!

PRO Oglas

Protekla sjednica Skupštine Zapadnohercegovačke županije, održana ovoga petka u Širokom Brijegu, ponajviše je zanimljivom bila zbog istupa zastupnika dr. Zvonke Jurišića koji je dosta temeljito govorio o aktualnim poteškoćama u zdravstvenoj oblasti.

Zastupnik Jurišić je tako naveo da je dobio odgovore od institucije od koje nije ni tražio odgovor na svoja prethodno postavljena pitanja, a vezano prije svega za ukidanje premije zdravstvenog osiguranja. On je dosta toga spočitao Zavodu zdravstvenog osiguranja ZHŽ, koji se inače ne slaže s njegovom inicijativom, a koji broji devet članova Upravnog odbora.

„Predsjednik tog Upravnog odbora ima mjesečnu naknadu od 650 maraka, svaki član od 500 maraka i to je na razini Federacije BiH najviša naknada, jer ni u jednoj drugoj županiji u FBiH članovi upravnih odbora nemaju veća mjesečna primanja od 400 maraka. Taj Zavod je prošle godine podijelio i regres od 650 maraka po osobi“, iznio je dr. Jurišić ove, na prvi pogled čudne brojke, ali kroz dodatne provjere portala Otpor.media moramo ustvrditi i potpuno točne.

Naveo je dalje kako su u Zavodu tijekom prošle godine u dva navrata izvršili rebalans proračuna, pa im je on najprije porastao sa 54 na 57, a kasnije s 57 na 59 milijuna i 750 tisuća KM!

„O tom drugom, koji je donesen 31.12., mi zastupnici Skupštine nismo ni bili obaviješteni, a zakonski su nas bili dužni obavijestiti. U konačnici su imali razliku prihoda u odnosu na rashode od 6 milijuna maraka, pa bi sada dobro bilo vidjeti gdje su ti toliki novci završili“, ustvrdio je dr. Zvonko Jurišić.

Kroz svoj istup zastupnik Jurišić je spomenuo i dugove prema ljekarnama, trudnicama, a podsjetio je i na četiri potpisana Aneksa Ugovora sa Domovima zdravlja oko primitka dodatnih sredstava gdje također postoji čitav niz nelogičnih pojava.

FOTO: Mili Marušić

„Ako godišnje prebacimo 300 tisuća maraka nekom Domu zdravlja koju uslugu od njih dobijemo za taj novac? Privatni sektor je tu svakako zanemaren. I kako je moguće da ravnatelj jednog Doma zdravlja sa službenim vozilom za mjesec dana načini trošak od 2.000 KM goriva, a sva vozila Hitne pomoći tog istog Doma zdravlja od tek 4.000 KM? Je li za te potrebe mi plaćamo premije osiguranja“, upitao je dr. Jurišić.

„Volio bih da se stavi na papir ovo što se tiče goriva i transporta bolesnika prema SKB Mostar i to uputi na Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i poduzeti ću sve što je u mojoj nadležnosti“, odgovorio je dr. Tomislav Pejić, čelni čovjek spomenutog ministarstva.

FOTO: Mili Marušić

„Što se tiče odluka Upravnog vijeća o davanju dodatnih sredstava Domovima zdravlja treba znati da su se u vrijeme korone povećali njihovi troškovi i po pitanju laboratorijskih nalaza i po pitanju nabavke opreme pošto su cijene otišle 300 posto“, također je istaknuo ministar Pejić.

Zastupnik Jurišić je imao i zamjerke na novu listu lijekova u ovoj županiji, načine propisivanja recepata, te na taj način očitao bukvicu i ministru Pejiću, ali i drugima kojih se sve to tiče, a oni će se itekako prepoznati.

„Nova lista lijekova je dopunjena, dosta je novih lijekova, prvenstveno kod neuroloških oboljenja“, pokušao je na neki način sve to opravdati ministar Pejić.

Jurišića je zanimalo nadalje zašto nisu ispostavljene fakture od Domova zdravlja, a za razliku od SKB Mostar, koja ih redovno ispostavlja.

„Neka nam za primjer posluži Tuzlanska županija, odnosno njihov Zavod zdravstvenog osiguranja koji je potpisao ugovore s više klinika, jer bi svi mi trebali raditi na tome da bude bolje svakom korisniku zdravstvenih usluga, a ne da mu se otežava, odnosno stvara dodatne barijere“, zaključio je dr. Zvonko Jurišić, koji je standardno bio odlično pripremljen kroz raspravu o aktualnim temama.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO