Vijeće roditelja Gimnazije Široki Brijeg: Tko kontrolira prodavače alkohola i duhana našoj djeci?

PRO Oglas

Vijeće roditelja Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg uputilo je dopis svim mjerodavnim institucijama u ŽZH kojim žele upozoriti i skrenuti pozornost na sve veći problem opijanja mladih kao i konzumacije duhanskih proizvoda, te pozvati nadležne službe na veće kontrole ugostiteljskih i prodajnih objekata na ovom području, a koji bez ikakve kontrole i poradi samo vlastitih financijskih prihoda maloljetnicima prodaju alkohol, alternativne duhanske i duhanske proizvode.

Dopis je poslan prema – Premijeru Vlade ŽZH, Ministarstvu unutarnjih poslova ŽZH, Zavodu za javno zdravstvo ŽZH, Tržišnoj inspekciji ŽZH kao i svim Roditeljima maloljetnika, a isti prenosimo u cijelosti:

APEL ZA KAŽNJAVANJE PRODAJE ALKOHOLA I ALTERNATIVNIH DUHANSKIH I DUHANSKIH PROIZVODA MALOLJETNICIMA

Poštovani,

Obraćamo se svim mjerodavnim institucijama, a posebno gore navedenima sa sljedećim pitanjima:

-Jeste li upoznati da se u velikom broju ugostiteljskih objekata širom Hercegovine alkohol slobodno prodaje i nudi maloljetnicima, nerijetko ne starijim od 14-15 godina?

-Znate li da određeni ugostitelji dobivanje stola u svojim objektima uvjetuju kupovinom boce žestokog pića i da isti uvjet/ponudu nude i maloljetnicima? Znate li da jedna boca alkohola sadrži oko 20 doza pića? Dakle, ne samo da ugostitelji nude alkohol maloljetnicima, nego ih i potiču na teško opijanje. To čak i nisu objekti na periferiji, već objekti u samom centru grada!

-Koliko ste proveli racija u ugostiteljskim objektima u protekloj godini? Koliko ste kazni izdali i koliko prihoda ukupno naplatili od tih kazni?

-Jeste li ikada izvršili raciju nad maloljetnicima koji su u nedopušteno vrijeme van kuće? Postoje li uopće policijske ophodnje iza 22.00 sata na aktualnim mjestima okupljanja maloljetnika (ispred osnovnih i srednjih škola, između naseljenih zgrada)?

-Koliko je maloljetnika poginulo ili teško nastradalo u protekloj godini u prometu, a da je uzrok nesreći bila vožnja pod utjecajem alkohola?

-Koliko ste edukativnih kampanja o štetnosti utjecaja alkohola na psiho-fizički razvoj djece proveli u prošloj godini?

-Jesu li alternativni nikotinski proizvodi kao što su e-cigarete, Vape, Wiipovi i sl. štetni po zdravlje? Izazivaju li ovisnost sličnu nikotinskoj? Je li ih zabranjeno prodavati maloljetnicima? Radi li se uopće na dopunama zakona kako bi se tržište ovih proizvoda reguliralo?

-Koliko ste u protekloj godini napravili inspekcijskih nadzora koje se tiču prodaje duhanskih i alkoholnih proizvoda u trgovini na malo? Koliko ste kazni izdali po ovom pitanju?

-Koliko ste u protekloj godini napravili akcija po principu tajnog kupca, kako bi provjerili koliko je kioska, trgovina i benzinskih crpki bilo spremno maloljetnicima prodati cigarete i alkohol?

-Kada ste zadnji put proveli istraživanje o dobnoj granici kada pojedinci prvi puta konzumiraju alkohol ili duhanske proizvode? Pomjera li se ta granica i koja je dinamika? Je li nam stanje bolje ili gore? Zanima li to ikoga?

Znamo da smo i mi roditelji dijelom krivi za ovakvo stanje. Današnjoj djeci je teško odrediti granice, nego se uglavnom ide na povjerenje. Povjerenje dajemo i Vama. Jesmo li promašili u oba slučaja?!

Vijeće roditelja Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk