Vjenčali se 1963. u crkvi na Širokom Brijegu, Dijamantni pir proslavili 2023. u Freiburgu

PRO Oglas

Svojih 60 godina braka, odnosno Dijamantni pir, u Freiburgu su u subotu proslavili Berislava i Božo Bošnjak. Bračni par je svoju djecu, unučad, prijatelje i rođake okupio u prostorijama Hrvatske katoličke misije Freiburg gdje je svečano misno slavlje predvodio velečasni Veselko Župarić, piše Fenix-magazin.de .

Vlč. Veselku Župariću je to bio prvi Dijamantni pir u njegovoj dosadašnjoj svećeničkoj službi pa je i njemu taj dan bio poseban. Uz to, Grad Freiburg, biskupija Freiburg i Hrvatska katolička misija Freiburg su bračnom paru učili simboličnu Uspomenu za Dijamantni jubilej.

Godišnjice poput Dijamantnog pira su posebne pa je tim više to bila prigoda da se ovaj bračni par prisjeti svojih početaka. Berislava i Božo vjenčali su se 10. veljače, davne 1963. godine. Berislava (rođ. Zovko) je rođena 09. ožujka 1946. godine u selu Uzarići, a Božo 4. kolovoza 1939. godine u mjestu Provo u općini Široki Brijeg. Vjenčali su se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu, a vjenčao ih je fra Zdenko Karačić.

Bila je to ljubav iz djetinjstva

Berislava i Božo su se upoznali dok su još bili djeca. U ranoj mladosti odlučili su se zavjetovati na vječnu ljubav, kako kažu, u dobru i zlu dok ih smrt ne rastavi. Rano su spoznali što je to težak hercegovački život, pogotovo u onim vremenima u kojima su živjeli. Ali taj težak život spojio je Berislavu i Božu te su se oni uzajamno poštivali, imali jaku vjeru, ljubav i Božji blagoslov kojim ih je, kako kažu, Bog obilno nagradio.

U braku su dobili troje djece. Mario (1963.), Senka (1966.) i Stojan (1976.), su im podarili s osmero unučadi (Katarinu, Ivonu, Emiliju, Marinu, Tomislava, Milu, Kristiana i Davida Božu), a doživjeli su i rođenje praunučadi (Ante, Karlo i Ivan).

– Težak život i teška vremena natjerala su nas da 1969. godine odemo iz Hercegovine trbuhom za kruhom u tuđinu. Kao zalog svom rodnom Širokom Brijegu uz veliku tugu i bol i sa željom u srcu da se što prije vratimo u svoju rodnu grudu ostavili smo teška srca svoje dvoje djece. Mislili smo, ako na rodnoj grudi ostavimo djecu, prije ćemo se vratiti. Htjeli smo u Njemačkoj raditi i zaraditi te se brzo vratiti kući, baš kao i mnogi naši iseljenici tog vremena. No, nikad ne bude onako kako čovjek planira, govori Božo.

U Njemačku, u Heilbronn je Božo došao 1965. godine u potrazi za poslom i boljim životom. U domovini je ostavio suprugu i dijete.

– Sam u tuđini, a obitelj u domovini, nije mi bilo lako – prisjeća se Božo.

No, nakon rođenja drugog djeteta, Berislava dolazi u Njemačku svome suprugu i u Heilbronnu nastoje oboje raditi kako bi se što prije vratili u domovinu djeci, koju su, poput mnogih drugih roditelja ostavili na čuvanje svojim roditeljima. U Njemačkoj se rodilo i treće dijete. Kako bi češće viđali svoju djecu, obitelj Bošnjak 1974. godine odlučuje izgraditi kuću u Zagrebu i preseliti djecu u Zagreb kako bi imali bolje uvjete za školovanje.

– Htjeli smo da nam budu bliže, da ih možemo češće posjećivati. Ostaviti djecu i otići raditi u tuđinu bilo je najteže razdoblje našeg života, kaže Berislava.

FOTO: Fenix-magazin.de

Kako su godine prolazile, a oni shvatili da se ipak tako brzo neće vratiti, doveli su djecu u Freiburg.

– Najljepši trenutci počeli su 1987 godine, kada smo se svi okupili i u Freiburgu zasnovali novi, zajednički život. Vrijeme je odmicalo u tuđini, djeca su odrasla, imaju svoje obitelji – govori Berislava.

San je ostvaren, ali smo platili veliku cijenu

Nekoliko godina u tuđini, puno odricanja i stvaranja, pretvorilo se u nekoliko desetljeća. Poslije 45 godina tuđine odlučili su se vratiti na svoje radno ognjište.

– Vrijeme prolazi roditelja, braće i dosta prijatelja više nema. San je ostvaren, ali smo platili veliku cijenu jer smo bili odvojeni od naših najmilijih, kaže Berislava.

Supružnici su od 2002. godine u mirovini i žive u Širokom Brijegu. I sada opet posjećuju i obilaze svoju djecu i unučad, no ovaj put dolaze iz Širokog Brijega u Freiburg.

Srebreni pir (25 godina) proslavili su u Freiburgu, a Zlatni pir (50 godina braka) proslavili su u Širokom Brijegu uz mnogobrojnu rodbinu i prijatelje. Ali svoj Dijamantni pir, 60 godina braka odlučili su proslaviti u zemlji kojoj su dali najviše godina svog života, u Njemačkoj. Iz Hercegovine su na nekoliko dana došli u Freiburg kako bi sa svojom obitelji i prijateljima proslavili taj veliki jubilej.

FOTO: Fenix-magazin.de

– Nadamo se kako ćemo imati još dosta godina braka, treba nam samo zdravlja i bistar um, sve ostalo će biti dobro, zaključili su supružnici.

Blago Džajkić / Fenix-magazin.de

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO