Vjerovali ili ne tako je nekoć iz Posušja izvještavao Večernji list

PRO Oglas

U Posušju je na današnji dan prije šesnaest godina održana sjednica Središnjega odbora i Predsjedništva HDZ-a BiH. Tim povodom Večernji list je tada objavio jedan vrlo zanimljiv članak usporedivši na neki način gospodu iz HDZ-a s drugovima iz komunističkog vremena. Tekst iz Večernjaka od 14. veljače 2005. godine prenosimo u cijelosti:

Na 5. sjednici Središnjega odbora HDZ-a BiH razmatrana je aktualna politička situacija u BiH, s naglaskom na dosadašnjem tijeku reformi u državi, procesu unutarstranačkih izbora u stranci, pripremama za predstojeći sabor stranke te daljnjem približavanju stranke Europskoj pučkoj stranci. Bilo je riječi i o budućem preustroju BiH, odnosno o ustavnim promjenama. Središnji odbor HDZ-a BiH zaključio je da treba intenzivirati rad unutarstranačkih tijela na temelju Statuta HDZ-a BiH, naputka i odluka stranačkog Predsjedništva, kako bi se kadrovski ojačala stranka.

Dvadeset godina ranije, 1985., u Sarajevu su zasjedali visoki drugovi iz Partije.

Evo kako su dnevne novine prenijele tijek sjednice:

U Sarajevu jučer je održana sjednica Predsjedništva CK SKBiH, na kojoj je bilo riječi o aktualnim idejno-političkim pitanjima, o mjerama iz paketa reformi SIV-a, amandmanima na Ustav SR BiH, te o predstojećem kongresu SKJ, za koji se moraju mobilizirati sve socijalističke snage. Predsjedništvo CK SKBiH ustraje na miroljubivoj politici i približavanju Pokretu nesvrstanih i na aktivnom provođenju stavova 16. sjednice CK SKJ, održane 5. i 6. marta 1985. Zaključeno je da treba neprekidno raditi na idejnom i političkom osposobljavanju članova SK BiH i proširivati oblike uzajamnih veza članova SKJ sa članstvom i organizacijama. Sve osnovne organizacije Saveza komunista moraju se boriti da sposobni kadrovi dođu na rukovodeća mjesta u RO-e i OOUR-e, jer nema demokratizacije društva bez demokratizacije partije.

Sudeći po suhoparnom birokratskom političkom rječniku, ništa se u glavama nekadašnjih partijskih drugova i današnje stranačke gospode nije promijenilo. Ipak, priznajmo da je došlo do izvjesne demokratizacije. Naime, kao što je vidljivo iz ovih dvaju novinskih zapisa nekada se sjedničilo u Sarajevu, dok je 2005. godine maleno Posušje ugostilo političku vrhušku. Je li to svijest o važnosti provincije, ili je Posušje izabrano zbog skijališta na Blidinju, ili je prevagnuo ručak u “Hajdučkim vrletima”, vrag bi ga znao?

Tko zna, možda i ove godine u Posušju ugoste partijsku vrhušku. Međutim, znatno je sigurnije da ove godine u susjednom Tomislavgradu neće ugostiti vrhušku stožerne partije.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO