Vlada FBiH u ovoj godini očekuje ekonomski rast od 2,5 posto

PRO Oglas

Vlada FBiH održala je danas sjednicu u Mostaru na kojoj je, između ostalog, usvojen dokument okvirnog proračuna za Federaciju BiH za period od 2023. do 2025. godine i na kojoj je ujedno prognoziran ekonomski rast za tekuću godinu.

Dokument će prvo biti upućen Parlamentu FBiH radi informiranja, a potom biti objavljen ne web stranici Federalnog ministarstva financija.

Projekcija proračuna urađena je na osnovu projekcija Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) Vijeća ministara BiH, te međunarodnih financijskih institucija, odnosno MMF-a, Svjetske banke i Europske komisije.

Sudeći prema projekciji DEP-a, BiH će u 2022. godini ostvariti umjereni realni ekonomski rast od 2,1 posto, dok MMF i Svjetska banka očekuju nešto veći ekonomski rast po realnim stopama od 2,4 – odnosno 2,7 posto perspektivno.

Za Federaciju BiH se u ovoj godini, također, očekuje niži realni rast ekonomije od 2,5 posto, dok se u narednom razdoblju od 2023. do 2025. godine projicira rast ekonomije od 3,2 posto, 3,1 posto i 3,6 posto respektivno, pod pretpostavkom poboljšanja ekonomskih kretanja u našoj zemlji i okruženju.

Također, Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK).

Cilj ovog zakona je promoviranje i reguliranje proizvodnje električne i energije grijanja i hlađenja iz OIEiEK, kao i upotrebe obnovljivih izvora energije (OIE) u transportu radi potrošnje na domaćem tržištu i povećanja udjela u ukupnoj potrošnji energije, te osiguranje razvoja poticajnih mjera, regulatornog okvira i tehničke infrastrukture za OIEiEK.

Utvrđen javni interes za izgradnju više dionica i autocesta

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela odluke kojim je utvrdila da je izgradnja šest cestovnih pravaca od javnog interesa za FBiH.

Riječ je o izgradnji autoceste na Koridoru 5c, dionice tunel Prenj – Mostar Sjever, u dužini od 12,2 km, Jadransko – jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu, dionica Počitelj – Stolac, u dužini od 23,25 km, te autoceste Orašje – Tuzla, dionica Tuzla – Maoča, dužine 30,7 km.

Javni interes je utvrđen i za izgradnju brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionice Turbe – Jajce, u dužini od 12,5 km, kao i dionice Nević polje – Turbe, u dužini od 12,5 km, te brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – Republika Hrvatska, u dužini od 47 km.

Sredstva za realizaciju ovih odluka osigurati će Autoceste FBiH, a za njihovu realizaciju zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Autoceste FBiH, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO