Vodič za veliki i mali auto servis

PRO Oglas

Jeste li ste se pitali koliko često je neophodno da radite mali auto servis, a koliko veliki auto servis? Na osnovu kojih parametara odlučujete da li je došlo vrijeme za veliki auto servis? A na koji način donosite odluku o tome da je trenutak da uradite mali auto servis?

Neko nepisano pravilo je da se tek kupljeni automobil (bilo da je nov ili polovan) redovno pere i održava. Vremenom zaboravimo na to, uz različita opravdanja poput onih da nemamo vremena i novca.

Kako biste bili sigurni da je sve ispravno i kako bi spriječili veći (i često skuplji) problem, savjetujemo redovno održavanje automobila što bi bilo jednom godišnje – ako nema uočljivih problema.

Neke stvari poput mjerenja nivoa ulja u motoru, rashladne tečnosti ili mjerenje tlaka u gumama možete naučiti da radite sami. U nastavku teksta naučite kako.

Koliko često je neophodno raditi veliki servis?

Svaki proizvođač automobila savjetuje kada je potrebno obaviti tzv. veliki auto servis i to je najčešće vezano za pređenu kilometražu. Obično se veliki servis savjetuje između 90 000 i 120 000 pređenih kilometara, kod nekih automobila i do 150 000, što bi moglo značiti na svakih 5 do 7 godina ako ne prelazite velike kilometraže.

FOTO: Andrea Piacquadio / Pixels

Veliki servis u prvom redu znači promjenu zupčastog remena – koji zapravo služi da sinkronizira rad automobila. Iz sigurnosnih razloga svaki proizvođač je propisao kada je to potrebno da se zamijeni zupčasti remen i to je kod većine automobila između 90 000 i 150 000 km.

Što se tiče ostalih stavki kada je u pitanju veliki auto servis, ovisit će od toga kakav je automobil, te se kod većine automobila uz promjenu zupčastog remena mijenja i vodena pumpa, španer i antifriz. Nekada je potrebno promijeniti remenicu alternatora.

Veliki auto servis za vozila koja umjesto zupčastog remena imaju razvodni lanac se razlikuje. Lanac može podnijeti daleko veću kilometražu nego zupčasti remen, a vremenom se isteže tako da ga je potrebno povremeno zatezati. Razvodni lanac se mijenja po potrebi. Stručnjaci savjetuju da je pumpa vode nešto na što se mora obratiti pažnja kod automobila koji rade na razvodni lanac – jer se na nju obično zaboravi.

Dakle, mijenjate je.

Koliko često je neophodno raditi mali servis?

Kada je u pitanju mali auto servis – nemojte biti lijeni i obavljate ga jednom godišnje, provjere radi. Mali auto servis može uključivati recimo autodijagnostiku.

Proizvođači obično savjetuju da se mali servis radi na svakih 10.000 do 15.000 pređenih kilometara i on uključuje zamjenu motornog ulja i svih filtera u automobilu, kao što su filter zraka i filter goriva i klime. Također ovo je prilika da obrati pažnju i na opće stanje automobile te eventualno preventivno djelujete na problem.

Na što je sve neophodno obratiti pažnju kada je riječ o auto gumama?

Kada su auto gume u pitanju tu vodite računa o traku i dubini gaznog sloja. Također ako ne koristite all season gume, onda vodite računa o tome da mijenjate gume prema sezonama, ljeto – zima.

Kako provjeriti tlak u gumama?

Preporučuje se da tlak u gumama provjeravate jednom mjesečno i obavezao pred odlazak na veći put. Tlak u gumama možete besplatno provjeriti na bilo kojoj benzinskoj pumpi koja ima kompresor. Za one koji do sada nisu imali priliku da izmjere tlak slijedi uputstvo:

-Nakon što parkirate automobil kod kompresora i isključite motor, odvrnite kapice s ventila na gumama i stavite ih na sigurno mjesto da ih ne izgubite.

-Postavite adapter na kraju crijeva na ventil. Na kompresoru unesite željeni tlak. Digitalni kompresor će izmjeriti tlak i prema potrebi dopumpati odnosno, ispumpati gumu. Zvučni signal će vas obavijestiti da je proces završen.

-Ponovite istu procedure za svaku gumu.

Informacije o odgovarajućem tlaku najčešće možete naći na naljepnici s unutrašnje strane vozačevih vrata ili u uputstvu proizvođača. Najčešće se navode dvije različite vrijednosti tlaka: za normalne uvjete i za vozilo pod opterećenjem.

FOTO: Andrea Piacquadio / Pixels

Tlaku gumama je uglavnom različit za prednje i za zadnje gume.

Ne zaboravite da se nedovoljno napumpane gume brže habaju, pretjerano zagrijavaju i utječu na veću potrošnju goriva. S druge strane previše napumpane gume nedovoljno prianjaju za podlogu te dovode do nestabilnosti u krivinama.

Najbolje bi bilo da provjeravate tlak kada su gume hladne jer zagrijane gume imaju nešto veći tlak budući da s porastom temperature zrak zauzima veću zapreminu. Ako ste prinuđeni da mjerite tlak na zagrijanim gumama računajte da je u tom slučaju ciljani tlak treba da bude viši za 0,3 bara u odnosu na preporučeni.

Kako provjeriti dubinu gaznog sloja guma?

Dubina gaznost sloja na gumama u prosjeku iznosi oko 8 mm te što ih duže koristite gume se troše i na kraju postaju “ćelave”. Ne dozvolite da vam se to dogodi budući da je vožnja sa ćelavim gumama izuzetno opasna.

Razumljivo, postoje posebni uređaji kojima se mjeri dubina gaznog sloja, ali za svakodnevnu praksu preporučujemo trik s kovanicom. Stavite kovanicu od 1 KM u prorez gaznog sloja te ako se tom prilikom ne vidi krug kojim je kovanica oivičena – to znači da je dubina gaznog sloja 3 mm i više. Sve ispod toga ni u kom slučaju nije preporučljivo.

Iako proizvođači guma savjetuju različite dubine profila kao zadovoljavajući minimum, stručnjaci ove oblasti su suglasni da je za zimsku i all season gumu neophodni minimum 4 mm dubine profila.

Što nam govore signalne lampice i koje je njihovo značenje?

Broj simbola na kontrolnoj table zavisi od tipa i namjene automobila, dodatne opreme, a poznavatelji tvrde da se na nekim automobilima može naći oko 250 lampica, s više od 100 različitih funkcija.

U pojašnjenjima vezanim za našu zemlju opis signalnih lampica sveden je na boje, tako da:

CRVENA – jasno vam je da crvena boja podrazumijeva ozbiljan problem ili pitanje sigurnosti. U zavisnosti od simbola crvena boja će ukazati na probleme sa kočnicama, temperaturom rashladne tečnosti, probleme s akumulatorom, deaktiviran zračni jastuk, otvorena vrata, gepek i sl. Ukratko – ako vam se na automobilu upali neka crvena lampica to zahtjeva hitnu intervenciju.

ŽUTA – znači kako bi trebali obaviti servis koji nije toliko hitan, kao u prethodnom slučaju. Ipak ne zaboravite da ako se žuta lampica konstantno pali i gasi (treperi) u tom slučaju ćete ipak morati hitno intervenirati.

PLAVA ili ZELENA – znači da je uređaj uključen, odnosno da radi.

Koliko god da ih je ne zaboravite i to sa svjetleći simboli na instrument tabli postavljeni s razlogom te in nemojte ignorirati. Ako se lampica upali potražite u priručniku njeno značenje ili jednostavno pitajte majstora – važno je riješiti problem na vrijeme.

Što je sa ostalim dijelovima auta? Koji su bitni i kako ih održavati?

Današnji automobili obično signaliziraju kada nešto nije u redu, ali se nama, kao prosječnim vozačima čini da je zbog novih tehnologija mnogo toga postalo zbunjujuće i teško za tumačenje. Osim toga, prostor oko motora često je oivičen zaštitnom plastikom tako da vozači bez obzira na to koliko znanja imali bez posebnih alata ne mogu ni vidjeti što se unutra događa. Dakle, potrebno je obavljati temeljne preglede.

Savjetujemo da ozbiljno shvatite mali auto servis, kao i tehnički pregled koji je obaveza kod svake registracije vozila te prekontrolirajte:

-Sistem za kočenje i upravljanje
-Gume
-Unutrašnja i vanjska osvjetljenja
-Stanje ispušnog sustava
-Stanje limarije automobile

Što je automobilski priručnik i što nam on govori?

Za kraj ovog teksta smo ostavili priručnik za upotrebu automobila. Bez obzira na to da li ste osoba koja ima naviku da čita uputstva za upotrebu čak i za kuhalo ili ne, svaki vlasnik automobila trebalo bi da posjeduje automobilski priručnik i da ga – pročita. Zvuči dosadno, ali kako biste drugačije saznali sve pojedinosti vezane za automobil?

Budući da se u razvijenim zemljama posljednjih godina mnogo vodi računa o zaštiti prava potrošača, u priručniku su se proizvođači potrudili da daju konkretne, sažete, često i slikovito pojašnjenje informacije o svemu što je potrebno da zna vozač, odnosno vlasnik automobila.

Osim riječi dobrodošlice, opisa i kratkog sadržaja tu ćete pronaći sve informacije i uputstva vezana za mali auto servis, veliki auto servis, autodijagnostiku, ali i informacije o eko-vožnji, lampicama na instrument tabli, otvaranju i zatvaranju, ekonomičnoj vožnji, udobnosti i ergonomiji, rasvjeti i vidljivosti, sigurnosti i vožnji.

Priručnik za upotrebu vašeg ljubimca ima i uputstva za vožnju kojima ćete postići da životni vijek motora bude duži, smanjiti kvarove na minimum i postići ekonomičnost.

Među korisnim informacija tu su i one „što raditi u slučaju kvara“, tako da se proizvođač potrudio da vam pomogne kako da sami zakrpite i promijenite gumu (ako automobil posjeduje pribor za privremeni popravak gume), da postavite rezervnu gumu, zamijenite sijalice i osigurače uz detaljan opis svakoga od njih. Tu su i savjeti za punjenje akumulatora, vuču auta pa i oni koji će vam pomoći ako stjecajem okolnosti ostanete bez goriva.

U priručniku je napisano čak i ono što vam se čini nepotrebnim, logično je i naprosto nevjerovano da su čak i o tome mislili: recimo – da izvadite ključ iz brave nakon što ugasite auto?!

Kod novijih automobila tu su i praktične informacije poput one da pištolji za dizel gorivo na benzinskim pumpama mogu biti različiti u pojedinim zemljama u inozemstvu i što raditi ako se nađete u toj situaciji. Također, dobijete i detaljan opis profila i načina montiranja lanaca za snijeg, koju sigurnosnu opremu morate posjedovati shodno zemlji u kojoj se nalazite i sl.

Auto priručnici se često izgube prilikom preprodaje polovnih automobila, a kod nas se uglavnom takvi voze, ali možete ih vrlo lako skinuti s interneta s neke od za to namijenjenih internet stranica.

Nina Račić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO