Vraćanje kilometraže – Kako im stati na kraj!?

PRO Oglas

Vraćanje kilometraže uvijek je prisutna tema kod kupnje rabljenog vozila. Neka istraživanja pokazuju da je kilometraža vraćena skoro svakom trećem rabljenom automobilu, tako da onom što vidite ne treba uvijek slijepo vjerovati.

Kako prepoznati da su kilometri vraćeni?

Kod starijih automobila brojčanik za kilometre pokretan je mehanički pomoću sajle. Ako se brojčanik mehanički vraćao unatrag, može se vidjeti neravnomjernost u tonu boja brojeva. Ako su brojevi neravnomjerno tamniji ili svjetliji, vjerojatno je netko već vraćao kilometražu. Kod novih vozila kilometri se broje elektroničkim putem i pospremaju u memoriju, pa je vraćanje kilometraže moguće jedino “hakiranjem” software-a. Najčešće se poništava broj iskazan na ploči, dok je puno teže promijeniti trajni broj unutar memorije računala. Zato je servisnim dijagnostičkim uređajem moguće provjeriti pravo stanje prijeđenih kilometara, iako danas nije nemoguće ni promijeniti i trajnu memoriju računala.

Točnost kilometraže može se provjeriti i mjerenjem kompresije, tj. mjerenjem tlakova u cilindrima. Tlakovi u cilindrima trebaju biti ravnomjerni: kod benzinaca veći od 9,5 bara a kod dizelaša veći od 29 bara.

Najbolje je kompresiju izmjeriti kod mehaničara, a usput vam može pregledati i neke druge stvari na autu koje bi mogle otkriti pravo stanje kao što su ispušni sustav, stanje diskova, stanje karoserije, boje itd. Također je potrebno provjeriti stanje podnica i ovjesa.

Na forumima se bez problema razmjenjuju podaci o pojedincima koji nude usluge vraćanja kilometraže, te o cijenama, a dosta ljudi zna nekog ili je barem čuo za nekog tko je na taj način prodao automobil. Situacija u drugim zemljama nije puno bolja, a postoje čak i specijalizirane tvrtke koje nude “korekciju” kilometara za 50 eura. Neke zemlje Europske unije uvode ili su već uvele odredbe u svoje zakone koje kriminaliziraju ovakve prijevare, te uvode centralizirane baze podataka. U Belgiji i Njemačkoj predviđena je kazna do jedne godine zatvora ukoliko se dokaže namjera.

Automobili.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO