Vrhovni sud Slovenije donio jednoglasno odluku – Kazne za nenošenje maski su nezakonite

PRO Oglas

Vrhovni sud Slovenije donio je odluku u slučaju protiv pravomoćne presude općinskog suda, koji je počinitelju izrekao opomenu za kazneno djelo iz Zakona o zaraznim bolestima, prenosi RTV Slovenije.

Sporno je bilo nošenje, odnosno nenošenje zaštitne maske.

Vrhovni sud je zaključio da ne postoji pravna osnova za izricanje prekršajnih sankcija zbog nenošenja zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima.

Mogu tužiti državu?

Odvjetnik Blaž Kovačič Mlinar kaže da je onima koji su već platili kazne za takve prekršaje preostalo samo pravno sredstvo.

“Oni imaju mogućnost tužiti državu jer nije imala pravnu osnovu za izricanje novčane kazne. To je neopravdano bogaćenje zemlje. Kako će to na kraju ispasti teško je predvidjeti, ali u svakom slučaju, kao i kod svih sličnih postupaka, može završiti i nagodbom”, rekao je.

Odlučujuće pitanje u procjeni bilo je može li se kršenje naredbe o nošenju zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima definirati kao kršenje mjera “zabrane ili ograničavanja kretanja stanovništva u zaraženim ili izravno ugroženim područjima”.

“Budući da se vladine uredbe ne mogu smatrati propisom koji određuje sadržaj prekršaja, Vrhovni sud je tražio odgovor u tumačenju zakonske odredbe. Svoju je odluku temeljio na ocjeni ustavnosti uplitanja u slobodu kretanja i sustavnom tumačenju teksta Zakona o zaraznim bolestima”, objasnio je Vrhovni sud.

Nema zabrane kretanja

Raspravno vijeće je zaključilo da se odredba za nošenje zaštitne maske po svom sadržaju bitno razlikuje od ometanja slobode kretanja.

Ta se odredba ne može shvatiti kao oblik zabrane ili ograničenja kretanja stanovništva na određenim područjima, već najviše kao neovisno miješanje u slobodu djelovanja, za što je potrebna neovisna pravna osnova. Ovaj nalaz potkrijepljen je i tumačenjem drugih odredbi Zakona o zaraznim bolestima, koje su izričito predviđale uporabu zaštitne opreme, ali samo radi zaštite zdravstvenih djelatnika i suradnika radi prevencije i kontrole bolničkih infekcija, ali ne i za opću populaciju.

U ovom slučaju sudsko vijeće koje su činili vrhovni sudac Branko Masleša kao predsjednik te dr. Primož Gorkič i Barbara Zobec kao članovi.

Odluka nije donesena jednoglasno.

OTPOR.Media

https://otpor.media/ustavni-sud-bih-odlucio-nema-kazni-zbog-maski-i-policijskog-sata-sve-naplaceno-mozete-traziti-da-vam-vrate/

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas