VUKANOVIĆ: “Nevjerojatna kapitulacija pred mafijom, nastavljamo sa prosvjedima i otporom”

PRO Oglas

“Narod je izabrao”, poručio je Milorad Dodik, novi predsjednik Republike Srpske, čije je rezultate samo nekoliko dana prije isteka zakonskog roka, potvrdila i Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Poziva na okupljanje za Republiku Srpsku, bez obzira na stranačke i političke razlike.

“Vrijeme izbora i sage koja je očigledno nekima bila potrebna je, nadam se bar sad prošla. Čekaju nas teška, izazovna vremena na globalnom i regionalnom nivou što će se odraziti i na mogućnosti u RS”, rekao je kratko Dodik, nakon odluke CIK-a o potvrđivanju rezultata, ne osvrćući se na opoziciju, koja i dalje ne priznaje rezultate izbora.

Bez čestitke

“Ne prihvaćam izborne rezultate”, poručuje kandidat opozicije za predsjednika RS Jelena Trivić, odbivši da i pored odluke CIK-a, čestita Dodiku.

“Neću čestitati Miloradu Dodiku, jer on nije pobijedio na izborima, već je do pobjede došao krađom, što su pokazali i njegovi postupci i napadi u danima iza nas”, rekla je Trivićeva, uvjerena da je CIK podlegao pritiscima koje su kako je rekla, došle od strane režima ali i sa drugih strana, koje će se brzo saznati.

“Svi akteri ovog procesa su svjesni činjenice da su izbori pokradeni, ali svojim postupcima lagano peru ruke i legaliziraju izbornu krađu i korupciju”, kategorična je opozicijska kandidatkinja za funkciju predsjednika RS, koja je prema konačnim rezultatima, 27 tisuća glasova iza Dodika.

Nakon dva prosvjeda prije odluke o ponovnom brojanju za nivo predsjednika RS, opozicija sada najavljuje nove, kao i pravnu borbu.

Nebojša Vukanović, prvi čovjek Liste za pravdu i red, stranke koja je na proteklim izborima zabilježila značajan rast na državnom i entitetskom nivou, kaže da je CIK svojom odlukom potvrdio krivično djelo. Paradoks je kaže, da su utvrdili nedostatke, da je na stotinama biračkih mjesta utvrđeno prekrajanje volje građana.

Nastavak prosvjeda i svih oblika borbe

“Tako da je ovo jedan presedan, kapitulacija i predaja pravne države. Nevjerojatna kapitulacija pred mafijom”, kaže Vukanović za DW, govoreći i o daljim koracima opozicije.

“Ne vjerujem institucijama u ovoj zarobljenoj zemlji, posebno pravosuđu koje je u raljama mafije”, kaže Vukanović najavljujući sve oblike borbe.

“Mi ćemo nastaviti sa prosvjedima i svim oblicima građanske neposlušnosti i otpora”, upozorava Vukanović.

Iako je CIK BiH potvrdio rezultate izbora, ni predsjednika SDS-a Mirko Šarović, kandidat opozicije za srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je izgubio od Željke Cvijanović (SNSD) za gotovo 100 tisuća glasova, kaže da se ne predaje.

“Ne mislim da je Dodik pobijedio. To je preuranjeno. Kako god, ovo su preliminarni rezultati, ako možemo tako da ih nazovemo”, rekao je Šarović, najavivši žalbu CIK-u.

Oboreni spinovi

Za analitičare, odluka CIK-a o potvrđivanju rezultata izbora, u suprotnosti je sa izjavama koje su se mogle čuti na sjednici. Tvrdnje pojedinih članova CIK-a da je bilo neregularnosti, da nema novca za ponavljanje izbora, potvrdilo je da krađa na izborima nije krivično djelo, već sastavni dio nacionalnog identiteta, kaže analitičarka Tanja Topić.

“Vidimo da se i međunarodnoj zajednici žuri da se što prije priznaju rezultati izbora i formira vlast, makar i na temeljima korupcije”, kaže Topić, skrenuvši pažnju da je ovom odlukom sada bar oborena teza o bilo kakvim obojenim revolucijama u RS.

“Ovom odlukom su oboreni svi spinovi poput udara na Republiku Srpsku, obojenih revolucija, stranih plaćenika, miljenika međunarodne zajednice. Pitanje je samo što je dato u zalog. Znamo da je izgubljen i onaj mali privid demokracije kojem su se naivni nadali, da barem i kao takav postoji”, zaključuje Topić.

Stigla čestitka iz Beograda

Čestitka Miloradu Dodiku, stigla je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, čije su odgađanje posljednjih gotovo mjesec dana pratile špekulacije da Vučić podržava opoziciju u RS. Predsjednik Srbije poručio je Dodiku da RS uvijek može računati na prijateljstvo Srbije, kao i njegovanje političkih, ekonomskih, kulturnih i duhovnih veza.

“Uvjeren sam da ćete istrajno i snažne volje raditi na tome da Republici Srpskoj donesete napredak, a svim njenim građanima blagostanje. Također sam uvjeren, da ćete sa svojim političkim iskustvom odgovorno nositi sa različitim izazovima današnjice, čuvajući ujedno mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je iz Vučićevog kabineta.

DW.com

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO