Welcome to Herzegovina: Amnestirane lažne diplome zaposlenih u obrazovanju ŽZH?!

PRO Oglas

Proces provjere vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma zaposlenih u obrazovanju Županije Zapadnohercegovačke nije proveden odnosno planski je zaustavljen u samom startu.

Pravdajući fijasko oko neprovođenja provjera diploma u odgovoru za Bljesak.info ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić je navela slijedeće:

”Nakon započetih postupaka provjere, javljale su nam se škole i druge odgojno-obrazovne ustanove i obavijestile nas da visokoškolske ustanove traže uplatu naknada u iznosu od 100 KM za provjeru jedne diplome. Sredstva za tu namjenu nije bilo i taj proces je zaustavljen”!

Eto koliko su se iz navedenog ministarstva obrazovanja potrudili da provjere tko to i s kakvim kvalifikacijam podučava učenike i studente u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Posebno iz razloga što mediji u BiH i RH konstantno bruje o nezakonitim diplomama iz Centra za obrazovanje Široki Brijeg, a sjetimo se i Fakulteta za uslužni biznis FABUS iz Sremske Kamenice koji je svoje nezakonite diplome dijelio u svadbenom salonu “Otok” u Grudama.

Sjetimo se i brojnih djelatnika u proračunskim ustanovama u ŽZH sa lažnim diplomama iz Travnika, Sanskog Mosta i drugih mjesta. Sa lažnim diplomama pojedinci rade u lokalnim samoupravama, ministarstvima u Vladi ŽZH, obrazovnim ustanovama, te brojnim drugim državnim ustanovama.

Što se tiče Centra za obrazovanje Široki Brijeg pa njihove diplome su sinonim za vjernost vladajućem HDZ-u i sa njima se lakše zapošljava nego sa regularnim školama. Sjetimo se i izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika:”Opće je poznato, to nitko ne krije, da vam je dovoljno da odete dva dana u Široki Brijeg i da dođete sa diplomom koju ste željeli. Predsjedništvo je zaključilo da se moraju pod lupo staviti sve diplome iz Širokog Brijega, Travnika i sličnih destinacija…Nekada je obrazovanje u Širokom Brijegu bilo prepoznatljivo po čuvenoj Gimnaziji fra Dominika Mandića iz koje su vrsni učenici sa stečenim znanjem odlazili na prestižna sveučilišta i ostvarivali zapažene uspjehe. Danas je ta gimnazija u sjeni pojedinih privatnih škola bliskih HDZ-u BiH koje svojim nezakonitostima pune crne kronike medija u regiji.

Mogla je ministrica Mikulić provjeriti i diplome pojedinaca u Zavodu za odgoj i obrazovanje koji su u jednoj godini stekli dvije diplome, ali tko će potrošiti 100 KM proračunskog novca na te besmislice.

Zar nije lakše odraditi koju javnu nabavku ili kupiti koju novu limuzinu? Zar nije lakše podijeliti podobnim udrugama koji milijončić? Zar budućnost djece u ŽZH ne zavrijeđuje da se, obzirom na situaciju i stupanj korupcije u obrazovanju, uplati tih 100 KM i izvrši provjera diplome? Ili pak da se provjera diploma vrši redovno putem prosvjetnih inspekcija?

Izgleda da cilj ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH nije zaštita poštenih ljudi koji su svojim radom i odricanjima došli do svojih zvanja. Cilj je zaštita onih koji su to učinili prevarama, pri čemu nanose i nepopravljivu štetu cijelom našem društvu i zajednici. Ministarstvo obrazovanja i znanja bi se trebalo zalagati za izgradnju društva znanja i izvrsnosti, a ne društvo kriminala i korupcije.

Jedno je sigurno, a to je da se ovakvim postupcima i sa ovakvim kadrom u samom vrhu obrazovnog menadžmenta nikada neće vratiti povjerenje u zakonit i pravičan sustav odgoja i obrazovanja!

Dragan Čolak / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO