YouTube će od sada provjeravati kršenja autorskih prava prilikom uploada videa

PRO Oglas

Svima koji postavljaju svoje video zapise na YouTube bit će odmah dano do znanja krši li njihov sadržaj tuđa autorska prava, te hoće li ga moći, i na koji način, monetizirati.

Ako ste ikada postavljali video zapise na YouTube, a u njima ste imali, primjerice, pozadinsku glazbu (ili samo nekoliko njezinih taktova), moguće je da ste nedugo nakon uploada videa dobili obavijest o tome da kršite autorska prava. Ovisno o slučaju, nekada takav video može biti uklonjen, ponekad YouTube s njega samo ukloni zvuk, ili pak onemogući monetizaciju, tj. zaradu od reklama. Autorima ovakav sustav nikako nije bio drag jer su bili osuđeni na “pokušaje i pogreške”, odnosno postavljanje videa i sve što uz taj proces ide, da bi tek naknadno saznali jesu li u kakvom prekršaju ili ne.

Provjera prije objave

Od sada, kažu iz YouTubea, ovakvi će slučajevi biti pojednostavljeni dodavanjem novog koraka prilikom samog postavljanja videa na njihovu platformu. Unutar Studija u kojem se video uploada dodan je korak nazvan “Checks”, odnosno provjera. On se provodio nakon uploada sadržaja, a prije njegovog objavljivanja – kako bi autori odmah znali je li im sadržaj “legalan”.

Cijeli proces ove provjere trebao bi potrajati oko tri minute, a odluka o monetizaciji možda i nešto duže. Nakon što odluka o legalnosti sadržaja i njegovoj sukladnosti pravilima o autorskim pravima bude donesena, autorima će se odmah ponuditi i načini rješavanja eventualnih problema koji su pronađeni – poput žalbe ili uklanjanja spornih dijelova zaštićenih autorskim pravima.

Ovakav način “filtriranja” sadržaja prije nego on uopće bude objavljen u skladu je s kontroverznim pravilima EU sadržanima u Direktivi o autorskim pravima, tj. njezinom neslavnom članku 17. o kojem su se vodile mnoge rasprave prije otprilike dvije godine. Pregledavanjem sadržaja prije nego on postane javno dostupan trebala bi se smanjiti količina prigovora (Content ID claimova) na sadržaje. Samim time autorima će posao biti olakšan, jer će ranije dobiti informaciju o eventualnim problemima, a sve bi moglo utjecati i na smanjenje količine sadržaja koji krši autorska prava.

Bug.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO