YouTube dobiva novu opciju baziranu na umjetnoj inteligenciji

PRO Oglas

YouTube konstantno testira neke novitete kako bi poboljšao iskustvo korištenja svog videoservisa kako za korisnike, tako i za kreatore. Sve te promjene ne nailaze uvijek na pozitivne reakcije, što se pogotovo odnosi na nedavno povećanje cijena za pretplatnike opcije Premium, no posljednji novitet čije je testiranje počelo jučer svakako bi mogli pozdraviti.

Riječ je o tekstualnom sažetku videozapisa koji se objavljuju na tom servisu. Iako sažetak videa već postoji te ga objavljuju kreatori, odnosno osobe koje objavljuju sadržaj, ono što je YouTube počeo testirati malo je drugačije. Naime, za pisanje sažetka koriste – umjetnu inteligenciju. AI će tako pogledati video i napisati sažetak na temelju kojeg bi korisnik trebao saznati je li mu taj videozapis uopće zanimljiv i hoće li ga pogledati ili ne. Uz taj AI sažetak, ispod videa ostat će i klasični sažetak koji objavljuju sami korisnici.

Kako je riječ o opciji koja se tek testira, nije poznato hoće li jednom postati dostupna svima. Na početku opcija je dostupna na ograničenom broju videa te će se prikazivati određenom broju korisnika i to samo na videozapisima na engleskom jeziku. Iz YouTubea pozvali su sve korisnike kojima je ta opcija dostupna da s njima podijele iskustvo korištenja kako bi ga mogli unaprijediti.

S obzirom na to da je ova opcija dostupna tek dva dana, na mreži još nema screenshotova koji bi pokazali kako izgledaju sažeci koje je napravila YouTubeova umjetna inteligencija i koliko su korisni u praksi. Osim na stranicama sa samim videozapisima, takvi opisi za koje je zaslužna AI pojavljivat će se i prilikom pretraživanja sadržaja na ovom videoservisu.

Testiramo novu opciju za gledatelje koja koristi generativnu AI za stvaranje sažetaka videozapisa na YouTubeu. Često testiramo nove opcije prije nego ih službeno lansiramo kako bi mogli stvoriti najbolje iskustvo za naše gledatelje i kreatore. – Googleova glasnogovornica Jen Jamie

Ako se ovaj test pokaže uspješnim za očekivati je kako će opcija sažetaka koje potpisuje umjetna inteligencija uskoro postati dostupna i većem broju korisnika, kao i na drugim jezicima.

Zimo.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO