Za što se sve koristi Bluetooth tehnologija?

PRO Oglas

U većini slučajeva ljudi koriste Bluetooth tehnologiju za povezivanje svog pametnog telefona ili računala s audio uređajem za bežični prijenos zvuka.

Međutim, Bluetooth (koji je sada u svojoj 5. iteraciji i postoji od 1998.) zapravo je izrastao u prilično univerzalnu tehnologiju. Evo nekoliko sjajnih upotreba za Bluetooth osim bežičnog prijenosa zvuka.

Daljinsko upravljanje

Bluetooth se godinama bori s dobrom staromodnom IR (infracrvenom) tehnologijom kao glavnim sredstvom pomoću kojeg kontroliramo naše televizore, glazbene sustave i tako dalje. I dok Bluetooth nije postao najpopularnije sredstvo, on ima neke prednosti. Prije svega, Bluetooth je brža i osjetljivija vrsta veze od infracrvene.

Drugo, cijela stvar usmjeravanja daljinskog upravljača u desni dio TV-a (koji može biti blokiran nekim dosadnim predmetom) ne vrijedi za Bluetooth, kojem nije potrebna linija vidljivosti da bi funkcionirala. S druge strane, Bluetooth je skuplja tehnologija koja troši bateriju od infracrvene, pa ga nećete vidjeti posvuda.

Bluetooth povezivanje

Prije nekoliko mjeseci, bio sam iznenađen kada sam otkrio da mogu povezati svoj pametni telefon s računalom pomoću Bluetootha (i kabela, zapravo). Siguran sam da će i mnogi od vas biti iznenađeni. Tethering je proces dijeljenja mobilnih podataka ili Wi-Fi veze vašeg pametnog telefona s vašim stolnim ili prijenosnim računalom.

Najčešće se to radi putem Wi-Fi (za prijenosna računala) ili kabelske veze (za stolna računala), ali u istom izborniku postoji i opcija za Bluetooth vezu. Ovu opciju možete koristiti za povezivanje pametnog telefona s računalom s omogućenom Bluetooth tehnologijom – po mogućnosti stolnim računalom s povezanim Bluetooth radio uređajem. Možete ga lako pronaći na Amazonu.

Prijenos datoteka između dva uređaja

Već znate da možete prenositi datoteke između dva pametna telefona koristeći Bluetooth; korisnici dobrog starog mobitela sigurno znaju. Međutim, također možete povezati svoj pametni telefon s računalom s omogućenim Bluetoothom radi razmjene datoteka.

Dva računala s omogućenom Bluetooth tehnologijom također se mogu međusobno povezati za prijenos datoteka. Možda neće biti brz kao kabelska veza, ali može biti dobra zamjena kada nemate kabel sa sobom.

Igrajte mobilne igre za više igrača putem Bluetootha

Trgovine aplikacija pune su igara za više igrača koje se mogu igrati putem internetske veze, ali jeste li znali da postoji mnogo igara za više igrača koje se mogu igrati putem Bluetootha? Prilično je zabavno ići jedan na jedan protiv svog najboljeg prijatelja dok sam osobno, ali doduše, ako možete igrati preko uobičajene mrežne veze, vjerojatno će vam biti bolje.

Igre temeljene na Bluetoothu možete pronaći i na Google Play Store i Apple App Store – neki od naslova su navedeni u nastavku – iako se broj igara s Bluetoothom stalno smanjuje zbog bolje stabilnosti koju nude alternative kao što su Wi-Fi i 5G .

Povezivanja različitih uređaja

Kako je glavna svrha Bluetootha stvoriti bežičnu vezu između dva uređaja, postoji mnogo uređaja koji se mogu povezati pomoću Bluetootha. Neki od uređaja uključuju:

– Miš: Postoji mnogo Bluetooth miševa koji će se lako povezati s vašim računalom, tabletom, pa čak i pametnim telefonom koristeći Bluetooth.
– Tipkovnica: Bluetooth tipkovnice su također dostupne za bežičnu Bluetooth vezu s vašim računalom, tabletom i pametnim telefonom. Oni su dobro rješenje za korištenje pune fizičke tipkovnice s vašim pametnim telefonom.
– Pisači: Mnogi pisači s omogućenom Wi-Fi mrežom također dolaze s Bluetooth vezom za bežični ispis dokumenata kada ste u blizini pisača.
– Bluetooth kontroleri: Bluetooth kontroleri, poput Playstation kontrolera, koriste Bluetooth vezu za povezivanje s konzolom. To im također omogućuje da se izravno povežu s drugim Bluetooth uređajima kao što su računalo, tablet ili pametni telefon kako bi igrali podržane igre. Na primjer, možete povezati svoj Playstation kontroler sa svojim Android telefonom kako biste igrali PSP igre na Androidu.

Upravljajte sustavima pametnog doma

Mnogi pametni kućni uređaji dolaze s Bluetooth podrškom za bežično upravljanje. Amazon Echo i Google Home uređaji, na primjer, koriste Bluetooth za povezivanje s vašim telefonom s kojeg zatim možete kontrolirati njihove različite veze, vještine i rutine. Mnogi pametni kućni uređaji rade na gotovo istoj osnovi.

Zatim tu su stvari o kućnoj sigurnosti, kao što je način na koji možete koristiti svoj pametni telefon za zaključavanje ili otključavanje vrata (nije potreban ključ). Neki alarmni sustavi također dolaze s Bluetooth integracijom.

Bluetooth i automobili

Bluetooth i automobili idu jako dobro zajedno, ali osim telefoniranja bez upotrebe ruku, s pravim uređajem i postavkama možete učiniti mnoge druge stvari. Neke od stvari koje možete učiniti uključuju slušanje glazbe s pametnog telefona iz zvučnika u automobilu, pripovijedanje i slušanje tekstualnih poruka naglas te povezivanje pametnog telefona s navigacijskim sustavom automobila kako biste dobivali ažuriranja uživo pomoću mobilnih podataka.

Bluetooth se može činiti kao stara tehnologija, ali ima mnogo namjena koje će mu pomoći da ostane na tržištu i u izborniku za brzi pristup naših pametnih telefona.

Pcchip.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO