Zakačili se Čovićev drug Milorad Dodik i američkim veleposlanik u BiH Eric Nelson

PRO Oglas

Milorad Dodik, predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine, u četvrtak se posvađao s američkim veleposlanikom u BiH Ericom Nelsonom. Dodik je optužio Neslona za miješanje u unutarnje stvari BiH.

Dodik je reagirao na blog koji je u srijedu objavio veleposlanik Nelson , upozorivši da političari u BiH potiču tenzije. I oni umjetno proizvode sukobe dok im “pune džepove”.

Nelson nije izravno spomenuo Dodika. Ali postoje teze o “mirnom razdvajanju”. Na što forsira, a rekao je da bi bilo najbolje da takvi političari budu “sankcionirani na izborima”. Podsjetio je i na prethodno izrečene sankcije Washingtona koje su upravo pogodile Dodika. Ulazak u Sjedinjene Države zabranio mu je od 2017. godine, rekavši da njegovi postupci dovode u pitanje Daytonski sporazum.

Milorad Dodik: Nelson je otišao dalje od diplomatske prakse

Dodiku je posebno zasmetalo upozorenje veleposlanika da političari u BiH šire podjele kako bi se nesmetano obogatili. Ocijenio je da ove primjedbe “izlaze iz okvira dobre diplomatske prakse”. I da bi “takav nastup u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu doveo bilo kojeg veleposlanika u nezavidan položaj”.

Milorad Dodik negodovao je i zbog Nelsonovog upozorenja da je retrogradno pozivanje na tzv “Izvorni Dayton”. Što rade vlasti u Republici Srpskoj, koristeći to kako bi pokušale oduzeti državu BiH i krajnje ograničene ovlasti koje ima. I prenijeti ih entitetima.

Milorad Dodik ocijenio je da diplomate, uključujući američkog veleposlanika, nemaju mandat za uređivanje odnosa u BiH.

No, blog veleposlanika Nelsona samo je jedna u nizu reakcija američke vlade na pojačane napetosti u BiH. Uzrok Dodikovim pozivima na “miran prekid”. I najave da bi to moglo dovesti do novog rata.

Savjetnik State Departmenta Derek Chollet ovog je tjedna u telefonskom razgovoru s nizom bh. Dužnosnika zatražio od njih da zaustave takvu retoriku. Konačno riješiti važne probleme poput izmjena Ustava i Izbornog zakona.

Što je rekao Palmer?

Nakon toga, najviši američki diplomat zadužen za zapadni Balkan, Matthew Palmer, rekao je za N1 da Washington odlučno odbija bilo kakve ideje o novim granicama u regiji. Tako i u BiH. Čvrsto podržavate njezin opstanak kao jedinstvene države.

“Podržavamo napore na pronalaženju kompromisa između političkih vođa i stranaka kako bi BiH postala funkcionalnija. Da radim transparentnije i odgovornije. I da se BiH može predstaviti kao vjerodostojan kandidat za članstvo u Europskoj uniji “, rekao je Palmer u intervjuu za televiziju N1.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO