“ŽALI BOŽE ULOŽENE MILIJUNE” – Aerodrom Mostar ove godine imao samo 168 putnika

PRO Oglas

Aerodrom Mostar tijekom ove godine imao je svega 168 putnika u 33 operacije, što je ispod svih minimuma likvidnog poslovanja, a kako je ostao bez jedine redovne linije koja je bila dogovorena na relaciji Mostar- Dusseldorf, nadu polaže u charter letove.

Tako se prvo slijetanje aviona na mostarsko tlo sa oko 150 hodočasnika iz Katowica očekuje u utorak 21. lipnja, kada će charter letovi po prvi put povezati Mostar i Poljsku.

Tim povodom na mostarskom aerodromu u 14 sati je najavljen svečani prijem, kojem će uz rukovodstvo mostarskog aerodroma nazočiti pojedini federalni i županijski ministri, te gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjedavajući mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić.

Ogromni gubici

Mostarski aerodrom godinama posluje sa ogromnim gubicima i opstaje isključivo zahvaljujući proračunskim sredstvima svih nivoa vlasti iz Federacije BiH iako je slijetanje bilo kakve letjelice na mostarskom tlo odavno senzacionalna vijest.

Tako je kroz mostarski Aerodrom u 2021. godini prošlo svega 1.944 putnika uz 102 leta, a najveći broj putnika je imao još 2013. godine kad je zabilježeno njih 78.205. No, činjenice pokazuju da je 2015. godine kad je zabilježeno 75.244 putnika počeo kontinuirani pad, nakon čega je pojava koronavirusa dovela do tihog mrtvila.

Međutim, usprkos dramatičnom padu broja putnika začuđuje podatak da Aerodrom Mostar bilježi samo kontinuiran porast zaposlenih radnika kojima su sve vrijeme primanja bila neupitna.

Tako po dostupnim podacima u 2020. godini broj zaposlenih iznosio 58, dok dok je davne 2013. godine, kad je zabilježen najveći broj putnika bilo zaposleno 44 osobe, a na kraju 2021. godine službenih podataka o broju zaposlenih nije bilo.

Suprotnost Sarajevu i Tuzli

Nije bilo ni letova koje je menadžment najavljivao do sada, a dok mostarski aerodrom vodi borbu za uspostavu zračnih linija koja se još ne može nazvati ni blizu uspješne i broji svega 168 putnika usprkos povoljnoj klimi i geografskom položaju, ostali aerodromi u Federaciji BiH ipak bilježe pozitivne rezultate rada.

Tako je u prvom kvartalu 2022. godine s Međunarodnog aerodrom Sarajevo prevezeno 177.288 putnika što je značajno povećanje za 320 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

U istom periodu je s Međunarodnog aerodroma Tuzla prevezeno 58.703 putnika, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je prevezeno 32.471 putnika.

Međutim Aerodrom Mostar je još uvijek ostao potencijal koji zahtijeva dodatna ulaganja kako bi profunkcionirao iako je u periodu od 2015. do 2022. godine Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u njega uložilo više od 16 milijuna maraka.

Ogromna ulaganja

Od toga je preko devet milijuna iskorišteno za izgradnju infrastrukture i nabavku potrebne opreme za prihvat i otpremu putnika i aviona, a preostali iznos od oko sedam milijuna dan je kroz tekuće transfere za subvencioniranje linije Zagreb – Mostar i obratno, plaće radnika, školovanje, licenciranje djelatnika i ostale tekuće troškove.

Podsjetimo, nedavno je kroz tri programa utroška sredstava za subvencije javnim poduzećima u ovoj oblasti Vlada FBiH osigurala milijunska sredstva za aerodrome u BiH, iz kojih je mostarski u ovoj godini dobio oko četiri milijuna maraka.

Također, kroz sporazum između Vlade HNŽ-a i Grada Mostara za potrebe Aerodroma Mostar osigurano je dodatnih 2,5 milijuna maraka.

No, evidentno je da milijunska ulaganja koja se svake godine slijevaju, mostarski aerodrom još nije opravdao i poput “rupe bez dna” godinama troši razna proračunska sredstva, a ne vraća ništa, iako ima najbolje geografske i klimatske uvijete u regiji za uspješno poslovanje.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO