Zaliha BiH nema, a Srbija zabranila izvoz kukuruza i ostalih žitarica – Peradari BiH traže hitne reakcije nadležnih BiH institucija

PRO Oglas

Koordinacijski odbor peradara BiH je na hitnoj sjednici održanoj jučer konstatirao da je snabdijevanje sirovinama za stočnu hranu prekinuto iz zemalja okruženja iz kojih se sirovine uvoze.

Zalihe u BiH ne postoje, a kod proizvođača su na minimumu. Radi toga je zaključeno da se traži od nadležnih institucija BiH hitno reagiranje i traži dozvola izvoza kukuruza i ostalih žitarica od Vlade Republike Srbije u BiH. Ukoliko se ovaj problem ne riješi prijeti prisilno obustavljanje proizvodnje – priopćeno je iz Koordinacijskog odbor peradara BiH.

U priopćenju se navodi da su posljedice koje se već drastično osjete u sektoru peradarske proizvodnje radi sukoba na istoku kontinenta, između ostalog, zabrana izvoza kukuruza, pšenice, brašna i ulja iz većine europskih zemalja.

Dodaje se da je poseban problem zabrana izvoza žitarica iz Mađarske i Srbije iz kojih se peradari BiH uglavnom snabdijevaju.

Peradari BiH su na bazi dugogodišnje uspješne poslovne suradnje s proizvođačima iz Srbije, potpisanog sporazuma CEFTA kao i u duhu dobrosusjedskih odnosa uvjereni kako će se dozvoliti izvoz žitarica iz robnih viškova Srbije na tržište BiH u najskorijem roku. Reakciju nadležnih BiH institucija na zahtjev peradara u BiH očekujemo već danas, kao i pozitivan odgovor – navode iz Koordinacijskog odbora peradara BiH.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO