Zanimljivo kako FEAL preko HDZ-ova glasila gradi reputaciju, a radnici u čudima zadnjih nekoliko dana!

PRO Oglas

Grupacija FEAL sa sjedištem u Širokom Brijegu odlučila je dio dobiti podijeliti sa svim radnicima što je jedinstven i vjerojatno prvi takav slučaj u ovoj zemlji, ali i u drugima u kojima posluju dugi niz godina, piše Večernji list BiH.

Dio je to dobre prakse koju su prihvatili funkcionirajući na tržištu Europske unije te su radnike nagradili za odlične rezultate koje je grupacija zabilježila. – Istina je. To su modeli koje želimo i u idućim godinama primjenjivati. Ako naši ljudi, a i kompanija dobro rade, onda je red da i radnici to osjete kroz svoja primanja – potvrdio je za Večernjak direktor FEAL-a Ante Musa. To je ujedno i dio vizije koju je gradio pokojni Jozo Bogdan u kompaniji koju je privatizirao i vinuo u visine. Za njega su radnici uvijek bili ispred svega. Najvažniji.

Iskustva zapada

-Budući da dugi niz godina radimo na zapadnoeuropskom tržištu, kroz stalnu suradnju i odnos s renomiranim partnerima, nastojimo dobre primjere poslovanja i upravljanja prenijeti u naše lokalne okvire. U tom kontekstu, nedavno smo uveli sustavno nagrađivanje radnika za uspješno poslovanje, a koje će dodatno motivirati sve radnike da uspjeh FEAL-a smatraju i svojim uspjehom.

Budući da je ovo prva godina u kojoj nagrađivanje radnika provodimo na ovakav način, moramo istaknuti da smo i više nego zadovoljni rezultatima i utjecajem na ukupno zadovoljstvo te nas raduje da je model prepoznat kao pravedan i motivirajući za svakog radnika, bez obzira na njegovo radno mjesto – dodao je Musa. Smatra kako se ne radi samo o zahvali radnicima, nego najizravnijem poticaju investiciji u najvažniji resurs – ljude.

-Ako kompanija može ulagati u moderne strojeve, u nove kapacitete, hale, zgrade ili bilo što drugo, treba prije svega voditi računa o radniku, ulagati u njega. Radnik je naime najvažniji resurs. Čovjek kada radi mora biti motiviran i pravilno nagrađen. FEAL je tvrtka koja je svjesna svog značaja za Široki Brijeg i Hercegovinu, a i za širi prostor u kojem poslujemo preko svojih poslovnica i povezanih društava.

S obzirom na dugu povijest rada FEAL-a, kroz našu su firmu prošle generacije radnika kojima je pružena prilika za razvijanje njihovih znanja i vještina u sigurnom i stabilnom okruženju. Cilj nam je stvoriti model poslovanja i nagrađivanja koji će kod svakog radnika stvoriti svijest da je uspjeh tvrtke i njegov osobni uspjeh, odnosno da će biti nagrađen za svoj doprinos ostvarenim rezultatima – navodi direktor. A nagrađeni su svi djelatnici iz FEAL grupacije. Sve je ovisilo o ostvarenim rezultatima članice grupe, ali i pojedinačnom doprinosu djelatnika. U FEAL grupi angažirano je oko 770 ljudi. Posebno su “narasli” u prošloj godini nakon postupnog oporavka tržišta s koronakrizom.

Najviše je ljudi angažirano u FEAL-u Široki Brijeg, čak njih 140. – Došli smo do vrha kapaciteta. Zbog toga smo napravili ove odluke iz prošle godine o novom investicijskom ciklusu od instaliranja novog pogona za prešanje 35 meganjutna, nove investicije u Ljubuškom. S izgradnjom te tvornice kreće se u kolovozu ove godine, a slijedi i investicija u proizvodni pogon i opremu u Karlovcu – dodaje Musa. No, u ovoj grupaciji spremaju se za još izazovnija vremena. I ponovno s investicijskim ciklusom. Na poslovanje FEAL-a i planove nije se značajnije odrazio rast cijene metala, ali i drugih komponenti koje su važne u njihovu radu. Opskrbom aluminija kao strateške sirovine nisu se osjetili poremećaji, čak i unatoč ratu u Ukrajini – kaže čelni čovjek FEAL-a. Novi iskorak napravljen je novim Aluminijem, što ih posebno raduje.

Novi Aluminij Mostar

  • Imamo odličnu suradnju s novim Aluminijem. Ušli smo u novu fazu odnosa. Iskreno, sretni smo i zbog njihovih rezultata. Zaista su impresivni. Podigli su kapacitete, kvaliteta je odlična. Kroz drugo polugodište dogovorili smo isporuku dodatnih količina metala. Pretpostavljam da će nam to ponovno biti temelj za daljnji rad – kaže Musa. A svi najvažniji potezi stižu upravo iz sjedišta kompanije u FEAL-u u Širokom Brijegu koji je na čelu grupe od 15 kompanija – od FEAL-a Mostar, FEAL-a Hrvatska, Crna Gora, Beograd, Republika Srpska, FEAL-a Austrija, FEAL-a Njemačka te sestrinskih firmi PBR, Metalijakomerca, Poliklinike, firme za investiranje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Zoran Krešić / Vecernji.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO