Zapad planira zaplijeniti rusku imovinu tešku na stotine milijardi. Što će s njom?

PRO Oglas

Zbog ruske invazije na Ukrajinu SAD i njegovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija. Zapad je blokirao i oko 300 milijardi dolara ruske državne imovine i mogao bi razmotriti njezinu zapljenu, prema izvješću Financial Timesa. Mogućnosti zapljene trebale bi, po prijedlogu SAD-a, razmotriti radne skupine članica G7, izvijestio je londonski poslovni list.

Poput drugih središnjih banaka, i ruska središnja banka prebacila je dio zlatnih i deviznih rezervi u likvidnu imovinu poput vodećih svjetskih valuta, zlata i državnih obveznica. Otprilike polovinu tih rezervi Rusija je držala na Zapadu. Ruska središnja banka potvrdila je da je na Zapadu zamrznuta imovina u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara. Ukupne ruske rezerve stranih valuta i zlata iznosile su tada 612 milijardi dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da vodi ekonomski rat protiv Rusije, proglasivši zamrzavanje rezervi krađom, a guvernerka središnje banke Elvira Nabiullina izložena je žestokim kritikama nacionalista.

Ruska središnja banka nije objavila detaljne podatke o zamrznutoj imovini, ali grubu procjenu omogućuju dokumenti koji detaljno opisuju rusku imovinu na početku 2022. godine. U to vrijeme banka je držala oko 207 milijardi dolara imovine u eurima, 67 milijardi u američkim dolarima i 37 milijardi u britanskim funtama.

Također je posjedovala 36 milijardi dolara u japanskoj valuti, 19 milijardi dolara u kanadskim dolarima, šest milijardi dolara u australskim i 1.8 milijardi u singapurskim dolarima. U švicarskim francima držala je oko milijardu dolara.

Središnja banka priopćila je da su ta sredstva uglavnom uložena u strane vrijednosne papire, položena na bankovne depozite i na nostro račune u korespondentnoj banci. Obvezničke portfelje banaka najvećim dijelom čine državne obveznice Kine, Njemačke, Francuske, Britanije, Austrije i Kanade. Rezerve zlata pohranjene su u Rusiji, a ulaganja u juanima u Kini.

Ruska središnja banka nije se skrivala iza složenih lanaca nominalnih vlasnika pa identificiranje imovine neće biti teška zadaća, piše FT.

Većina imovine, uključujući privatnu imovinu ruskih građana, zamrznuta je kod depozitara.

Ruski dužnosnici u više su navrata upozoravali da se državna konfiskacija imovine protivi načelima slobodnog tržišta. “Vidjet ćemo što će odlučiti. Zaštita privatnog vlasništva sveta je krava koja ih hrani već stoljećima”, rekao je visoki ruski dužnosnik Reutersu pod uvjetom da ostane neimenovan.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima prošli tjedan da će Rusija potencijalno oduzimanje imovine osporavati na sudu. “Ako nam nešto zaplijene, proučit ćemo kako uzvratiti istom mjerom”, rekao je Peskov.

“Napravit ćemo to odmah”, poručio je glasnogovornik Kremlja.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk