Zapovjednik sa Zmijskog otoka otkriva što se dogodilo nakon što su rekli “Ruski ratni brode, je*i se!”

PRO Oglas

Ukrajinski zapovjednik sa Zmijskog otoka dao je detaljan opis događaja onog dana kada je njegova jedinica poručila ruskom ratnom brodu: “Je*i se!” Taj je trenutak postao globalni simbol hrabrosti i otpora Ukrajinaca.

Branitelji Zmijskog otoka proglašeni su mrtvima nakon što je prvog dana invazije zabilježena njihova razmjena vatre s ruskim zapovjednim brodom “Moskva”. Postali su nacionalni i međunarodni heroji, čak im je posvećena i poštanska marka. Nakon ruskog napada radioveza sa strateškom ispostavom u Crnom moru je utihnula i pretpostavljalo se da je “Moskva” ispunila svoje prijetnje da će uništiti branitelje otoka.

Međutim, nekoliko dana kasnije ukrajinske vlasti su objavile da vjeruju da je posada Zmijskog otoka – 28 graničara, 50 vojnika i dva radnika – preživjela i da ih Rusi drže kao ratne zarobljenike. Sada se nekoliko njih vratilo na teritorij pod kontrolom Ukrajine, a zapovjednik otočne posade Bohdan Hockij iznio je nove pojedinosti o tome što se tog dana dogodilo, prenosi The Telegraph.

U 10 ujutro prvi je projektil pao na otok

Bojnik Hockij, tada 29-godišnji kapetan, poslan je da vodi otočnu graničnu stražu samo nekoliko mjeseci prije ruske invazije. Uoči 24. veljače, dok su se ruske trupe gomilale oko ukrajinskih granica, posada Zmijskog otoka pripremala se za moguću invaziju svakodnevnim vježbama.

Onda je u četiri sata ujutro započeo napad. Stigao je ruski patrolni brod i rekao braniteljima otoka da se predaju. Nisu reagirali i pripremili su se braniti otok jedinim oružjem koje su imali – snajperima i bombama. U 10 ujutro prvi je projektil pao na otok. “Bio sam previše zauzet da bih se bojao. Ljudi su od mene tražili odluke”, rekao je Hockij.

Zatim je stigla “Moskva”, golemi brod s više od 500 članova posade, opremljen navođenim krstarećim projektilima. Grupa bojnika Hockog se sklonila kad je počelo bombardiranje. “Moskva” je ponovila zahtjev za predaju, a ruski su časnici očito vjerovali da će Ukrajinci brzo odustati od otpora.

“Obećavali su nam posao, novac, karijeru u Rusiji. Nitko nije bio spreman prihvatiti njihovu ponudu”, rekao je bojnik Hockij. Oko podneva se našao u radiopostaji s još dvojicom kolega – muškaraca koji govore na poznatoj snimci, koje je bojnik Hockij odbio identificirati iz sigurnosnih razloga. Na zaslonima su mogli vidjeti da je otok opkoljen. A budući da se Ukrajina našla pod sveobuhvatnom invazijom, bilo je jasno da pomoć ne dolazi.

“Ruski ratni brode, je*i se!”

Preko radija se začuo glas koji je hitnim tonom govorio na ruskom. Rasprava koja je uslijedila danas je dobro poznata.

“Zmijski otok! Ruski ratni brod ponavlja ponudu: položite oružje i predajte se ili ćete biti bombardirani. Jeste li me razumjeli? Čujete li?” rekao je glas.

Čuje se kako jedan od graničara šapće svom kolegi: “E, to je onda to. Ili da im kažemo da odj*bu?”

“Mogli bismo”, odgovara njegov kolega.

Graničar se ohrabrio i rekao: “Ruski ratni brode, j*bi se!”

Ubrzo nakon toga ukrajinsko vojno zapovjedništvo izgubilo je kontakt s otokom i pretpostavilo se da je posada poginula braneći ga. Predsjednik Zelenski proglasio ih je herojima Ukrajine.

Što se potom dogodilo?

Ono što se zapravo dogodilo je rusko iskrcavanje na otok oko 18 sati, kad je pao mrak. Branitelji Zmijskog otoka su se predali i brodom su odvezeni u Sevastopolj na Krimu, koji je okupirala Rusija. Potom su ih razdvojili. Bojnik Hockij našao se u pritvoru u Rusiji, a nije želio reći je li bio mučen. Za njega je muka završila sredinom travnja kada je prebačen natrag u Ukrajinu u sklopu razmjene zarobljenika. Vratio se iz mrtvih i doznao da je postao nacionalni heroj.

Ali većina Ukrajinaca zarobljenih na Zmijskom otoku i dalje je u pritvoru. Što se samog otoka tiče, Moskva ga je okupirala nekoliko mjeseci pretvarajući ga u tvrđavu i nadajući se da će tako kontrolirati okolno nebo i blokirati ukrajinske luke.

No kako je ruska invazija posustala, otok je napušten. Ukrajinski vojnici su ga nakratko posjetili u odvažnoj noćnoj operaciji, ponovno podigavši ukrajinsku zastavu – i spasivši jednu mačku.

Ubrzo nakon toga Rusija je gađala otok fosfornim streljivom. Zgrade u koje su se bojnik Hockij i njegovi suborci sklonili 24. veljače pretvorene su u prah. Danas je otok napušten – previše je rizično da se ukrajinske snage vrate na njega – ali nije ni u rukama Rusije.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO