Zašto banjalučka policija krije identitet političara koji je falsificirao PCR testova?

PRO Oglas

Nedavno je u medijima osvanula vijest kako su policijski službenici Policijske uprave Banjaluka 2. veljače, u suradnji sa policijskim službenicima Granične policije Hrvatske, uhitili osobu inicijala Ž. Đ. iz Banjaluke, zbog osnovane sumnje kako je falsificirao PCR testove na korona virus. Još je navedeno da je Ž.Đ. počinilo krivično djelo “falsificiranja isprave” u vezi sa produženim krivičnim djelom iz člana 57, stav 1. Krivičnog zakonika RS.

Iz PU Banjaluka tada je priopćeno da su pretresom kuće i ostalih prostorija koje koristi osumnjičeni, pronađeni i oduzeti: logo pečat Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Službe za mikrobiologiju, laptop na kojem su izrađivani PCR testovi, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela. Od 2. veljače više nitko nije spomenuo falsifikatora PCR testova Ž.Đ. Čak i mediji u Republici Srpskoj, koji crnim kronikama pune svoje portale, o ovom slučaju, osim policijskog priopćenja, nisu napisali ni riječi. Zašto?

Falsifikator Ž.Đ. je, prema provjerenim informacijama Žurnala, Željko Đurić, vlasnik turističke agencije “Sanitravel” i član Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Banjaluka.

Biti će da se Đurić upustio u prodaju falsificiranih PCR testova, potaknut činjenicom da je na početku pandemije korona virusa jedna druga banjalučka turistička agencija, “Travel for fun”, čiji je direktor Saša Marković, izvršila spornu nabavku medicinske zaštitne opreme.

Institut za javno Zdravstvo Republike Srpske potpisao je 10. travnja okvirni ugovor sa tom turističkom agencijom o nabavci medicinske zaštitne opreme u vrijednosti od 2.794.545 KM. Institut za javno zdravstvo RS je ugovor zaključio pregovaračkim postupkom, bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kao jedini ponuđač naveden je “Travel for fun”. Ugovor je potpisao direktor Instituta Branislav Zeljković, kadar Ujedinjene Srpske, na čijem čelu je Nenad Stevandić.

I dok je Tužiteljstvo BiH, sasvim opravdano, podiglo optužnice u vezi sa aferom “Respiratori” u Federaciji BiH, o ovom slučaju, kao i o ostalim spornim javnim nabavkama u Republici Srpskoj za vrijeme izvanrednog stanja proglašenog na početku pandemije, ne oglašava se nijedna pravosudna institucija, iako su protiv odgovornih, između ostalima i protiv Zeljkovića, podnesene krivične prijave. Nije to učinila policija RS, već Transparency international BiH .

Ulovljeni falsifikator PCR testova Željko Đurić je član Gradskog odbora Ujedinjene Srpske, a direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković je visoki dužnosnik te stranke. To nužno ne ukazuje da je Zeljković znao za kriminalno djelo svog stranačkog kolege, ali je indikativno da se on, kao direktor Instituta za javno zdravstvo, nije oglasio da osudi krivični akt Đurića, koji nije samo falsificiranje dokumenta jedne javne institucije, već i krivično djelo koje može da ugrozi zdravlje ljudi.

Nije se oglasio ni predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je i član Republičkog kriznog stožera za borbu protiv korona virusa. U najmanju ruku, Stevandić je Đurića trebao isključiti istog trenutka kada se saznalo da falsificira PCR testove. Međutim, očigledno je da se cijeli slučaj pokušao gurnuti ispod tepiha. Ni policija ni mediji nisu otkrili identitet falsifikatora, što izaziva opravdanu sumnju da se ova afera pokušava zataškati.

Iz policijskih izvora Žurnalu je potvrđeno da Đurić nakon uhićenja nije zadržan u pritvoru, već je pušten na slobodu. Nije isključeno da i dalje, sve sa logom Instituta za javno zdravstvo RS “štanca” krivotvorene PCR testove.

Iz banjalučkog Okružnog tužiteljstva Žurnalu je odgovoreno da je policiji naloženo da sprovedu istragu i nakon toga dostave izvještaj Tužiteljstvu.

“Dežurni tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Banjaluka od strane policijskih službenika PU Banjaluka obaviješten je u vezi sa navedenim iz vašeg upita, te je naložio policijskim službenicima da poduzmu potrebne istražne radnje i mjere, a nakon toga dostave izvještaj ovom Tužiteljstvu”, navodi se u odgovoru iz OJT Banjaluka.

Policijska istraga, potvrdilo se to bezbroj puta, može trajati jako dugo, ako tako bude naređeno iz određenih političkih krugova. Možda bude potrajala i duže od pandemije korona virusa. Ostaju, pak, činjenice da su ljudi na čelu dvije turističke agencije počinili krivična djela i da su i Đurić i Marković, na ovaj ili onaj način, povezani sa direktorom Instituta za javno zdravstvo RS Branislavom Zeljkovićem. Vrijeme je da Zeljković progovori i, ako nema nikakve veze sa kriminalnim radnjama, ogradi se i od Markovića i od stranačkog kolege Đurića. Bude li i dalje šutio o ova dva slučaja, mnogo će reći o svojim postupcima.

Ljiljana Kovačević / Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO