“Zašto moj sukulent ne cvjeta?”: Savjet broj jedan za rješenje čestog problema

PRO Oglas

Sukulente volimo zbog njihova neobičnog i jedinstvenog izgleda, a ako još i procvjetaju, to je dodatan bonus koji nam ova prekrasna biljka daje. No, mnogi se pitaju zašto njihov sukulent ne cvjeta i što trebaju napraviti kako bi se na biljci stvorio cvijet.

Dobivanje cvijeta na sukulentu ponešto se razlikuje od cvjetanja drugih biljaka. Cvjetovi se obično pojavljuju na zrelim sukulentima koji su smješteni na pravoj poziciji u domu. Ako započinjete uzgoj nove biljke iz lišća ili reznica, trebat će možda pet ili više godina prije nego što se pojave cvjetovi. Ovaj vremenski okvir još je dulji za kaktuse jer neke sorte kaktusa počinju cvjetati tek nakon trideset godina.

U pravilu, većina sukulenata cvjeta između četvrte i šeste godine. No, to vas ne treba obeshrabriti jer neki sukulenti mogu cvjetati i ranije. Na mnogim sukulentima pupoljci se stvaraju za vrijeme umjerenih proljetnih temperatura, neki čekaju hladnije jesensko vrijeme, dok neki cvjetaju ljeti. Kod većine sukulenata za cvjetanje je potrebna adekvatna količina sunčeve svjetlosti, ali neke bilje, poput havorcije i gasterije, mogu cvjetati i u sjeni.

Za poticanje cvjetanja pokušajte sobne biljke i vanjske sukulente prilagoditi na pola dana jutarnjeg sunca. To će pomoći biljci da kemijski stvori ono što joj je potrebno za stvaranje cvjetova, a što je dugotrajan proces. Otvoreni i rastegnuti rast biljke koja bi trebala biti kompaktna, pokazuje da ne dobiva dovoljno sunca.

Isto vrijedi i za kuglaste kaktuse. Topliji vremenski uvjeti i duži dani potiču cvjetanje kod mnogih sukulenata. Držite li sukulente unutra, potaknuti ih da cvjetaju može biti veći izazov, ali najvažnije je staviti ih na mjesto gdje će dobiti pravu količinu svjetlosti. Ako ste tijekom zime stali sa zalijevanjem, s dolaskom toplijeg vremena nastavite zalijevati biljku. Pri zalijevanju pazite da ne nastane višak vode, već samo natopite zemlju.

Gnojite dok je tlo još vlažno. Mjesečno povećavajte s 1/4 jačine na 1/2 jačine gnojiva bogatim fosforom. Koristite ove korake ako smatrate da vaš sukulent ne cvijeta kada bi trebao. Učenje o tome zašto sukulent ne cvjeta zapravo se ne razlikuje puno od toga kako brinuti za biljku da bi ona bila maksimalno zdrava i privlačnog izgleda. Izuzetak je voda. Možda biljci ograničavate vodu kako biste dobili više boje. Ako je tako, odlučite želite li sukulent jake boje ili sukulent s cvijetom, što onda znači da biljku morate pravilno zalijevati.

Međutim, imajte na umu da sukulenti ne trebaju obilno zalijevanje, čak ni za cvjetanje. S druge strane, možda će vas i sukulent kojeg ne zalijevate redovito iznenaditi cvijetom, ako ste biljku stavili na dobro mjesto – ponekad je pozicija sukulenta presudna za njegovo cvjetanje.

Zadovoljna

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO