Zašto nosimo kravate?

PRO Oglas

Ipak, postoji nekoliko teorija o nastanku kravate. Prva datira čak u 200-300 godina prije Krista, a odnosi se na kineske vojnike u terakota vojsci. Naime, na pronađenim kipovima vojnika vidljivo je kako oko vrata nose nešto nalik marami, a to je proizlazilo iz poriva da zaštite Adamovu jabučicu jer se tada vjerovalo kako se u njoj nalazi izvor snage.

Slični ukras oko vrata nalazi se i na Trajanovom stupu u Rimu. Ipak, široko prihvaćena teorija je kako su kravatu u Europu donijeli Hrvati koji su bili plaćeni vojnici kralja Luja XVIII. i njegovih nasljednika. Lagani laneni šal kojeg su nosili Hrvati navodno je potpuno osvojio Pariz i samoga kralja i taj se ukras smatrao dokazom dobrog modnog ukusa.

Moderna kravata postala je popularna početkom 20. stoljeća i označavala je one koji su se uspjeli izboriti za viši položaj u društvu i nisu više pripadali radničkom sloju.

Iako je i dalje uvriježeno mišljenje kako je kravata primarno muški modni dodatak, sve se više žena odlučuje začiniti svoje modne kombinacije kravatom ili leptir mašnom. Iako kravata nema neku posebnu, praktičnu svrhu, odličan je dodatak koji može uljepšati ili uozbiljiti svaki outfit.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO