ZAŠTO OPET TAKO PROVIDNO? – Elektroprivreda HZHB naštimava opet natječaj samo za NK Široki Brijeg!

PRO Oglas

Elektroprivreda HZHB nastavlja s obesmišljavanjem i kršenjem Zakona o javnim nabavkama BiH. Skoro dva mjeseca nakon što su zaključili ugovor za reklamiranje putem sportskog kluba s područja općine Posušje, iz Elektroprivrede HZHB su raspisali još jedan natječaj za nabavku usluga reklamiranja putem sportskog kluba.

Opet su odlučili ograničiti se samo na jednu općinu, odnosno grad, a sada je riječ o Širokom Brijegu.

Za to su izdvojili skoro 200.000 KM bez PDV-a, a natječaj se provodi nekoliko mjeseci ranije nego što je planirano. Natječajna dokumentacija, odnosno postavljeni uvjeti, jasno daju do znanja kome je ovaj iznos namijenjen.

Osim što se u samom nazivu natječaja konkurencija teritorijalno ograničava samo na Široki Brijeg, traženjem sportskog terena s 4.000 sjedećih mjesta, semafora koji posjeduje plutajuću traku, te licence za domaće i međunarodne utakmice, jasno je kako se cilja na sportski klub koji je i prethodnih godina dobivao slične natječaje od Elektroprivrede HZHB – Nogometni klub Široki Brijeg.

Istina, u Širokom Brijegu postoji i sportska dvorana koja ispunjava uvjete u vidu kapaciteta i semafora, ali upitno je da li dvorana kao takva ispunjava uvjet da se, primjerice, na čak četiri mjesta na reklamnom zidu istaknu logo i naziv Elektroprivrede HZHB dimenzija 6,00×1,00m. Poznato je da Stadion Pecara, na kojem igra NK Široki Brijeg, iza jednog gola ima takav reklamni zid.

Osim toga, potrebno je da se logo Elektroprivrede HZHB istakne na desnom rukavu dresova, a košarkaši koji igraju u dvorani, za razliku od nogometaša koji nastupaju na stadionu, u pravilu nose dresove bez rukava. Simptomatično je i što je uvjet da se emitira puni naziv Elektroprivrede HZHB prije početka utakmice, tijekom utakmice, na poluvremenu i na kraju utakmice, što se uklapa u pravila nogometne igre. Stoga je Nogometnom klubu Široki Brijeg preostalo samo još da pošalje svoju ponudu.

Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.ba, za Žurnal ističe da je riječ o klasičnoj zloupotrebi zakona:

„Ugovorni organi koriste fleksibilnost Zakona o javnim nabavkama kako bi se kroz zloupotrebu nabavki usluga reklamiranja financirali sportski klubovi. Čak i ako zanemarimo to da je riječ o nesvrsishodnim i nepotrebnim nabavkama za javna poduzeća iz energetskog sektora, u konkretnim primjerima je vidljivo da se kroz uvjete kvalifikacije i tehničke specifikacije kirurški precizno ograničava konkurencija.“

I ranijih godina je Elektroprivreda HZHB na ovakav, nezakonit način nagrađivala iznosima do 200.000 KM samo one nogometne klubove koji se identificiraju kao hrvatski, bilo kroz naziv, bilo kroz vizualna obilježja kluba. To su Zrinjski, Široki Brijeg i Posušje. U svemu tome, pisali smo, sigurno nije odmogla ni činjenica da, direktno ili indirektno, i Elektroprivredom HZHB i spomenutim nogometnim klubovima upravljaju kadrovi HDZ-a BiH.

Posljednji put to je bilo početkom travnja ove godine, kada je, baš kako smo i najavili dva mjeseca ranije, zaključen ugovor s Hrvatskim športskim klubom Posušje, vrijedan točno 199.999,92 KM bez PDV-a.

Naglasimo još jednom i to da se, pored toga što su natječaji upitni sa zakonskog stanovišta, postavlja pitanje opravdanosti ovakvih nabavki, jer tri elektroprivrede u BiH imaju de facto monopol na teritorijama na kojima posluju, pa se i izdvajanje novca na reklamiranje u tom smislu može ocijeniti nepotrebnim i nesvrsishodnim.

Iako je riječ o dugogodišnjim, evidentnim primjerima zloupotrebe, odnosno kršenja Zakona o javnim nabavkama, kazni ili sankcija – nema.

„Ono što je posebno zabrinjavajuće je to da i pored očiglednih zloupotreba, i pored medijskih objava, nema nikakvih reakcija od strane nadležnih institucija“, zaključuje Slobodan Golubović.

Zurnal.info

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk